Учени разкриха как действа стресът на здравето ни

3659
Учени разкриха как действа стресът на здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

В последните години става все по-лесно за учените да измерят биологичната възраст на тялото чрез проследяване на химичните промени в ДНК, които се случват естествено с възрастта, но се появяват по различно време при различните хора. Тези така наречени "епигенетични часовници" се оказват по-точни предвестници за продължителността на живота и здравето от хронологичната възраст.

В ново проучване изследователи от Университета в Йейл са използвали такъв часовник, наречен "GrimAge", за да зададат два въпроса: доколко хроничният стрес ускорява този биологичен часовник? И има ли начини да го забавите и да удължите живота?

Изводите от проучването са публикувани в сп. Translational Psychiatry, и те са, че стресът наистина прави часовника на живота да върви по-бързо. Хората, обаче, могат да го забавят, като регулират по-умело емоциите и самоконтрола си.

Раджита Синха, професор по психиатрия в Йейл, е прекарал десетилетия в изучаване на стреса и безбройните и пагубни начини, по които той ерозира психиката ни и влияе на физическото здраве. 

Кафето може да лекува няколко болести, само направете това

Представете си, че закъснявате за работа, но успявате да вземете едно малко капучино преди първата работна среща. Изведнъж става обяд и...

Продължителният стрес, например, увеличава риска от сърдечни заболявания, пристрастяване, разстройства на настроението и посттравматично стресово разстройство, каза Синха, който е и директор на интердисциплинарния център за стрес в Йейл. Стресът влияе на метаболизма, ускорявайки свързаните със затлъстяването разстройства като диабет, например. Стресът също така пречи на способността ни да мислим трезво. 

В проучване, обхванало 444 души на възраст от 19 до 50 години, участниците дали кръвни проби, използвани за оценка на свързаните с възрастта химически промени. Дори след отчитане на демографските и поведенчески фактори като тютюнопушене, индекс на телесна маса, раса и доходи, изследователите установяват, че тези, които са постигнали високи резултати по мерките, свързани с хроничния стрес, показват ускорени маркери на стареене и физиологични промени, като повишена инсулинова резистентност.

Стресът обаче не се е отразил на здравето на всички в еднаква степен. Субектите, получили висок резултат по две мерки за психологическа устойчивост - регулиране на емоциите и самоконтрол - са по-устойчиви на ефектите на стреса върху стареенето и съответно инсулиновата резистентност. „Тези резултати подкрепят популярното схващане, че стресът ни кара да стареем по-бързо“, каза Харванек, „но те също така предлагат обещаващ начин за евентуално минимизиране на тези неблагоприятни последици от стреса чрез засилване на регулацията на емоциите и самоконтрола“.

С други думи, колкото по-психологически устойчив е субектът, толкова по-голяма е вероятността те да живеят по-дълъг и по-здравословен живот, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com