Учени: Тази салата сваля кръвното, захарта и холестерола

3484
Учени: Тази салата сваля кръвното, захарта и холестерола
Снимка: iStock

Високият холестерол представлява сериозна заплаха за човешкото здраве. Не трябва да пренебрегвате препоръките на лекарите, тъй като рискувате да провокирате стесняване на артериите и кислороден глад на сърцето, което от своя страна може да доведе до ангина пекторис, а в тежки случаи до инфаркт на миокарда, съобщава изданието Journal of Ethnic Foods. Журналът допълва, позовавайки на изследвания на учени, че популарната китайска салата кимчи има способността да сваля кръвното, холестерола и захарта.

Салатата, която сваля кръвното, захарта и холестерола 

Описаните по-горе рискове се отнасят и за високите нива на кръвната захар. Вътрешните органи, а именно очите, бъбреците, нервите и сърцето, са сериозно засегнати от нейните скокове. В повечето случаи диабетът води до инфаркт и инсулт.

За да са нормални нивата на холестерола и захарта, не е необходимо редовно да приемате лекарства. В някои случаи правилното хранене е достатъчно. Например, учените препоръчват да се обърне внимание на традиционното корейско ястие кимчи.

Експертите казват, че консумацията на големи количества от тази салата намалява процента на телесните мазнини, холестеролните нива, глюкозата, измерена на гладно, както и стойностите на налягането.

Освен това кимчи има положителен ефект върху здравето на кожата и чревната функция. Това се съобщава в статия в Journal of Ethnic Foods.

 

Кимчи – какво представлява и какви са ползите от консумацията му

Кимчи е традиционно корейско ястие, приготвено от ферментирали зеленчуци, обикновено китайско зеле, репички или краставица, и различни подправки и подправки. То е основен продукт на корейската кухня от векове и сега набира популярност по целия свят.

Освен уникалния си аромат и вкус, кимчи има и множество ползи за здравето, което го прави ценна добавка към диетата.

Кимчи е богат източник на пробиотици, полезни бактерии, които живеят в червата и подпомагат храносмилането. Процесът на ферментация, използван за направата на кимчи, произвежда млечнокисели бактерии, включително Lactobacillus и Bifidobacterium. Те повишават имунитета, подобряват храносмилането и намаляват възпалението. Тези пробиотици също помагат за поддържане на здравословен баланс на чревните бактерии, което е от решаващо значение за цялостното здраве.

Учените са изолирали отделен щам пробиотици - Lactococcus Lactis kf140. Той не само подобрява храносмилането, но и освобождава ензими, които намаляват количеството на продуктите на гликиране в кръвта. Това от своя страна забавя стареенето на кожата и съединителната тъкан.

Кимчи съдържа много антиоксиданти, включително флавоноиди и каротеноиди, които предпазват тялото от оксидативен стрес. Оксидативният стрес възниква, когато в тялото има дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите, което води до увреждане на клетките и възпаление. Антиоксидантите в кимчи могат да неутрализират свободните радикали и да намалят риска от хронични заболявания като рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Още: Учени: Не виното, а този алкохол сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com