Учени: Това са 3-те най-необичайни симптома на диабет

10849
Учени: Това са 3-те най-необичайни симптома на диабет
Снимка: iStock

Някои от признаците на диабет тип 2 са неспецифични и може да изглеждат дори странни на пръв поглед, но е добре да не ги пренебрегвате. Именно опасно високите нива на кръвната захар могат да предизвикат тези симптоми.

Развитието на диабет тип 2 се причинява от нарушения, свързани с производството на хормона инсулин, който регулира процеса на използване на глюкозата от клетките на тялото за производство на енергия. Тялото го отделя недостатъчно или, обратно, концентрацията на инсулин става прекомерна и клетките губят чувствителност към него, възниква резистентност. В резултат нивата на кръвната захар се повишават. Хронично високата кръвна захар води до диабет.

Статистически около 90 процента от всички пациенти с диабет имат диабет тип 2, който обикновено може да се управлява с промени в начина на живот. Въпреки това може да бъде доста трудно да се определи дали човек има диабет, тъй като симптомите на "захарна болест" могат да останат незабелязани дълго време.

14 симптома, които издават прекалено висока кръвна захар

Тази способност на заболяването да остава дълго време недиагностицирано до голяма степен се дължи на факта, че то може да се прояви с неочаквани симптоми, които пациентите често пренебрегват. Само с течение на времето, когато болестта сериозно прогресира, могат да се появят типични симптоми, които са известни на мнозина - по-специално необичайно силна жажда. 

Според учени, цитирани от Express Health, високите нива на кръвната захар, свързани с диабет тип 2, могат да причинят "някои "странни" признаци, показващи, че нещо не е наред с тялото ви."

3 необичайни симптома на диабет 

Зрителни увреждания - работа на компютър, преумора, възраст - повечето хора обясняват проблемите си със зрението с всичко друго, но не и с диабет. Междувременно високата кръвна захар провокира промени в течността в очите, което се отразява негативно на качеството на зрението.

Напитката с канела, която всеки диабетик трябва да пие преди лягане

Сърбеж - експертите предупреждават, че диабетът може да причини сърбеж по цялото тяло, но особено симптоматично е повтарящото се усещане за сърбеж в ръцете и краката.

Загуба на слуха - този странен симптом всъщност се среща в 30% от случаите на диабет тип 2. Постоянно високите нива на кръвната захар могат да увредят кръвоносните съдове и нервите във вътрешното ухо, което води до загуба на слуха.

„Диабетът е заболяване, което е най-добре да се хване, преди да причини сериозна вреда на здравето. Ето защо дори странните симптоми не трябва да се пренебрегват, по-добре е да говорите за тях с лекар. Най-честите признаци на диабет, в допълнение към жаждата, включват повишено уриниране, чувство на силна умора и бавно зарастване на раните “, споделят експертите.

Могат ли диабетиците да ядат шоколад - ето какво разкри лекар

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com