Учени: Този сладък плод сваля кръвната захар за минути

23602
Учени: Този сладък плод сваля кръвната захар за минути
Снимка: iStock

При диабет нивата на кръвната захар са склонни да се повишават особено ако се консумира неподходяща храна. Но един вкусен плод, въпреки сладостта си, има обратен ефект в рамките на минути след консумацията му, сваля захарта.

Изследванията показват, че стафидите имат този ефект. Това е заключението на проучване, публикувано в списание The Physician and Sportsmedicine.

Стафиди за сваляне на захарта 

Заплахата от високи нива на коментирания показател е най-остра след хранене, тъй като докато храносмилате храната в стомаха си, нивата на кръвната глюкоза или захарта се повишават рязко.

Висока кръвна захар: 8 забранени храни

12-седмично рандомизирано проучване оценява ефектите от обичайната консумация на тъмни стафиди в сравнение с алтернативни преработени закуски върху нивата на глюкозата при 51 участници в проучване с диабет тип 2.Тези, които са консумирали стафиди, са имали значително намаление с 23% на нивата на глюкозата след хранене.

При групата със стафидите се наблюдава и 19% понижение на глюкозата на гладно и 0,12% понижение на хемоглобина A1c (HbA1c), въпреки че тези последни резултати не са достигнали "статистическа значимост".

Учените стигат до извода, че в сравнение с групата с алтернативните преработени закуски, тези, които са консумирали стафиди, са имали значително понижение на кръвното налягане.

„Тези данни потвърждават, че стафидите са здравословна алтернатива на преработените закуски за пациенти с диабет тип 2“, споделят авторите на изследването.

Те стигат до заключението, че тези питателни сушени плодове имат удивителна характеристика: те не само не губят полезните качества на гроздето, но и ги увеличават. Естествената сила на този сушен плод се основава на уникалния му състав:

  • Калий. Сушеното грозде (100 г) съдържа повече от 21% калий – важен минерал, който регулира водния баланс в организма. Калият също участва в предаването на нервните импулси, което има положителен ефект върху мозъчната дейност.
  • Мед. Повече от 16% мед се съдържа в сушените плодове. Основната функция на този микроелемент е да синтезира хемоглобин и да повиши имунитета.
  • Манган. Манганът (15%) също допринася за ползите от стафидите за организма. Този компонент има голямо влияние върху функционирането на половите жлези и хематопоезата.
  • Фосфор. Жизненоважният минерал образува здрава клетъчна структура и е отговорен за формирането на здрави кости.
  • Витамини от група В. Тези компоненти имат благоприятен ефект върху тялото: подобряват работата на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.
  • Фибри. Грубите диетични фибри почистват тялото от токсини, лекуват чревната микрофлора и намаляват нивата на захарта в кръвта.

Каква е нормалната кръвна захар за хората над 60 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, богати на холин: Ще подобрите паметта и концентрацията си

Кои храни са богати на магнезий - яжте ги за здравето на костите и сърцето

Череши - вдигат или свалят пикочната киселина

Какво се случва, ако ядете мухлясал хляб

Учени: Млечните продукти са по-полезни за червата ви, отколкото предполагате

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com