В какво се крие тайната на японското дълголетие?

4780
В какво се крие тайната на японското дълголетие?
Снимка: iStock/Guliver

"Тайната на японското дълголетие е здравно осигуряване за всички.4 Това каза президентът на Световна медицинска асоциация д-р Йошитаке Йококура по време на Деветия международен медицински конгрес, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Д-р Йококура обясни, че през 1947 година средната продължителност на живота в Япония е била 50 години, но през 1961 година въвеждат задължителна осигурителна система за всички, което дава възможност хората да получат медицинска грижа в ранните фази на заболяването. По думите на д-р Йококура това е увеличило средната продължителност на живота на японците с близо 30 години.

Български момчета спечелиха медали на олимпиада по информатика в Япония

Четири медала - един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-тата Международна олимпиада по информатика, която се пр...

"Всъщност няма никаква тайна или ако трябва да говорим за тайната на дълголетието на японците е именно това – когато всички са здравноосигурени, имат по-ранен достъп до медицински грижи, това веднага води до увеличаване на продължителността на живота", заяви д-р Йококура.

Той обясни, че сред целите на Световната медицинска асоциация са въвеждане на единни медицински стандарти, универсално здравно покритие, тоест достъп до здравеопазване на всички хора по света и непрекъснато подобряване на квалификацията на лекарите. По думите му идеята е да бъде осигурена точната грижа за точния човек в точния момент.

"Първата и основна грижа на лекарите е да пазят живота на пациентите. Те трябва да се грижат за хората, които са в критична ситуация, тоест са по-уязвими в обществото. Затова е изключително важно лекарят в своята дейност да разсъждава и да действа от гледната точка на пациента, на болния", заяви президентът на Световната медицинска асоциация.

В доклада си той посочи, че сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са сред най-големите проблеми в здравеопазването в световен мащаб.

1,5 млн. домакинства в Северна Япония все още са без ток след земетресението

Повече от 1,5 млн. домакинства в северния японски остров Хокайдо, който вчера беше разлюлян от земетресение с магнитуд 6,7 по скалата н...

"В сферата на онкологията е изключително важно да се развива и да се навлиза все повече в тайните на генните технологии. Колкото по-скоро се разберат фините механизми на взаимодействието при гените, толкова по-скоро ще има развитие в онкологията и ще се постигне напредък в овладяването на онкологичните болести", отбеляза д-р Йококура. Що се отнася до сърдечно-съдовите заболявания, той обясни, че те могат да бъдат овладяни преди всичко с промени в начина на живот на хората, като повече физическа активност, намаляване на холестерола и тютюнопушенето.

"Те зависят до голяма степен от човека", подчерта д-р Йококура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com