Виното преди лягане може да предизвика безсъние

83143
Виното преди лягане може да предизвика безсъние
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изпиването дори само на една чаша вино преди лягане може да предизвика разстройство на съня и на биологичния часовник на човека, установиха американски учени, цитирани от Daily mail.

Алкохолът първоначално предизвиква известна сънливост, но води до по-лошо качество на съня и се събуждаме изморени. Той влияе на сънната хомеостаза - вътрешния регулатор на съня в човешкия организъм. При редовна консумация на спиртни напитки преди лягане се стига до безсъние. Ръководителят на проучването д-р Малеш Такар от Медицинския институт към университета в Мисури препоръчва да не прибягваме до алкохол като към приспивателно.

Чаша вино е вредна толкова, колкото и 30 гр водка

Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка. Специалистите стигнали до тези изво...

Екипът му изследвал въздействието на спиртните напитки върху съня в продължение на 5 години.

"Досега преобладаваше мнението, че алкохолът води до промяна на циркадния ритъм - нашия вътрешен 24-часовник часовник. Всъщност той действа върху хомеостазата - механизма на нашия мозък, който регулира баланса на съня и будното ни състояние. На нас ни се доспива под въздействие на напитките, но сънят ни е насечен и се събуждаме по-рано от обикновено. Тъй като алкохолът е диуретик, организмът изхвърля течности и при неговата консумация трябва да ходим по-често до тоалетната през нощта, което също вреди на съня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com