Възможно ли е да има дясно сърце?

18524
Възможно ли е да има дясно сърце?
Снимка: iStock

Състоянието декстрокардия (латински: dexter - дясно + гр.: kardia - сърце) представлява вродена и много рядко срещана ситуация, при което сърцето е обърнато и разположено от дясната страна на тялото вместо от лявата. По-малко от 1% от хората се раждат с декстрокардия. Ако човек има изолирана декстрокардия, сърцето ще бъде непокътнато, но от дясната половина на гръдния кош, без други дефекти. Декстрокардията обаче може да доведе и до аномалии в сърцето или в други анатомични органи.

Ето мнението на д-р Родриго Пайж, специалист по сърдечна, сърдечно-съдова, ендоваскуларна и пейсмейкърна хирургия.

Какви са причините за декстрокардия?

Защо възниква декстрокардията не е съвсем изяснено. Учените знаят, че подобно състояние настъпва в етапа на развитието на плода и някои хора се раждат с тази аномалия. Понякога сърцето се развива от „погрешната“ страна, защото са налице анатомични проблеми с други органи. Дефекти в корема, гърдите или белите дробове може да провокират развитие на сърцето от дясната страна на тялото.

Лекари: Яжте тези евтини храни за здраво сърце

Какъв е физиологичният механизъм на декстрокардията?

Декстрокардия може да възникне и в състоянието „ситус инверсус“ - при което много или всички вътрешни органи се намират в огледалната страна на тялото. При това, освен сърцето, също и черният дроб, далакът и други органи е възможно да се намират откъм противоположната страна спрямо нормалното състояние.

Какви са основните клинични характеристики на декстрокардията?

При други форми на инверсия на органи, различни от изолирана декстрокардия, може да има аномални явления в сърдечните клапи или камери. По принцип, обикновено декстрокардията сама по себе си не демонстрира никакви симптоми. Това състояние става известно едва когато гръдният кош се изследва с рентген или чрез ядрено-магнитен резонанс и стане явно аномалното местоположение на сърцето.

Но има хора с изолирана декстрокардия, които са изложени на по-висок риск от инфекции както на белите дробове, така също на синусите; или на засилена опасност от пневмония. Когато е налице изолирана декстрокардия, онези реснички в белите дробове, наречени „цилии“, които филтрират вдишвания въздух, може да не работят правилно и да не успяват да филтрират пълноценно вирусите и микробите – така човекът се разболява по-често.

В случай, че декстрокардията засяга сърдечните функции, може да причини няколко симптома: затруднено дишане, умора, цианотични (лилави) устни и кожа. Децата с налична декстрокардия е възможно да не се развиват правилно и да имат нужда от сърдечна операция за корекции на този и други анатомични дефекти. Онези аномалии, които засегнат черния дроб, могат да причинят жълтеница.

Най-добрите храни за здраво СЪРЦЕ

Пеленачетата с декстрокардия може да са родени също и без далак, който е важен орган на имунната система, и така да се увеличи рискът от развитие на инфекции. Декстрокардията може също да бъде свързана с блокировки в храносмилателната система, тъй като тя почти винаги е придружена от състояние, дефинирано като „чревна малротация“.

Как се лекува декстрокардия?

Изолираната декстрокардия определено не налага лечение, ако не пречи на други жизненоважни органи да функционират и действат правилно. В случай, че се наблюдават дефекти, може да стане необходима хирургическа операция. Възможно е определени антибиотици да са нужни в дългосрочен план за намаляване на риска от инфекция, ако далакът липсва или не функционира правилно. Не се ли лекува запушването на червата, е възможно то да бъде опасно и дори фатално. За да бъде коригирано, е напълно възможно пациентът да има нужда от операция.

Как еволюира декстрокардията?

Хората с изолирана декстрокардия водят един напълно нормален живот, без затруднения и усложнения. Лекарят може само да помага с насоки как да се избягнат инфекции.

Обаче, някои пациенти може да имат по-сложни случаи на декстрокардия, която да им създава здравословни проблеми цял живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com