За какво помагат йодните пари на морето?

19530
За какво помагат йодните пари на морето?
Снимка: БГНЕС

Морето е не само твоето лятно преживяване, релакс и почивка, време за теб и семейството, за хората, които обичаш, вкусни морски дарове, изядени с пръсти върху горещия пясък, то е и твоят природен лечител. Ползите за здравето от морската вода и от вдишването на йодните пари на морето са познати на хората от незапомнени времена.

За какво е полезна морската вода?

Знаете ли, че морската вода съдържа концентрация на минерали и микроелементи, сходни с тези в човешката кръвна плазма? Не е случайно, че плуването в солените води изцерява духа и тялото. Повече от 80 елемента, които са от жизнена важност за здравето, проникват в кожата ви чрез морската вода, за да възстановят енергията и баланса ви, успокоят ума и сетивата и за да помогнат за подобряване на здравето. Плуването укрепва тялото и е сред най-добрите спортни занимания, които се препоръчват дори на страдащите от ставни заболявания, лишени от възможността да тренират с тежести в залата или да тичат. То извайва фигурата и е кратък път към здравето. Лугата край морето е цяр за кожни заболявания, костно-ставни болежки и други здравословни проблеми, а йодните пари на морето са вашата природна аптечка.

За какво са полезни йодните пари на морето?

Естествено е йодните пари да съдържат йод, а той, както знаем, е незаменим за щитовидната жлеза и производството на хормоните ѝ. Йод може да откриете в редица растения, животни, почвата и околната среда, но неговият най-голям резервоар е именно морската вода. Йодните пари на морето, които вдишвате, са природен лечител, грижа за щитовидната жлеза и научно доказано помагат при редица хормонални заболявания и липса на йод. Изследването, публикувано в Irish Medical Journal, сочи, че приемът на йод е от съществено значение за развитието на мозъка при децата, както и че здравето се подобрява чрез продължително излагане на среда, богата на морски водорасли, или чрез вдишване на йодните пари на морето. Фактът, че средата с водорасли – например плаж, покрит с водорасли, също има доказано полезно за здравето въздействие, дори кара власти в райони от света, където хората масово страдат от недостиг на йод и свързаните с това заболявания и проблеми, да се замислят дали редовно да почистват градските плажове от морски водорасли, или да ги оставят като вид здравословна терапия. Сред ползите от йодните пари на морето, извън споменатите за щитовидната жлеза, са и:

- Йодните пари на морето подпомагат лечението на инфекции на горните дихателни пътища като синузит.

- Вдишването на йодните пари на морето е изключително полезно за страдащите от астма, подпомага лечението им и минимизира пристъпите.

- Хроничните респираторни проблеми дори при децата се повлияват изключително благоприятно от вдишването на йодните пари на морето рано сутринта. Препоръчва се разходка на кея или по брега по изгрев слънце за около час, когато парите са най-наситени и ползата от вдишването е най-голяма.

- Йодните пари на морето са богати не само на йод, но и на кислород и различни микроелементи като магнезий. Така парите помагат не само на щитовидната жлеза и при респираторни проблеми, но подобряват и цялостното здравословно състояние.

- Морската терапия с вдишване на йодни пари повлиява благоприятно целия организъм, като стимулира имунната система и антиоксидантната активност в тялото. Така морето ни прави по-здрави и помага на организма сам да се предпази или справи с редица заболявания.

- Учените сочат вдишването на йодните пари на морето и като полезно за сърдечно-съдовото здраве.

- Йодните пари на морето влияят благоприятно не само здравето, но и на красотата. Дамите, страдащи от суха, повехнала кожа без блясък, ще бъдат щастливи да разберат, че морето ги разхубавява не само с тена от златното слънце върху горещия пясък, не само с извайващото фигурата въздействие на морската вода, но и с йодните пари. Те са известни със своя заздравяващ и противовъзпалителен ефект.

Лекар: Това са най-добрите храни с йод, които укрепват имунитета

Какво представлява терапията с йодни пари?

Терапията, свързана с вдишването на йодните пари на морето, всъщност представлява  инхалационна терапия, при която се вдишват циркулиращите във въздуха микрокапчици морска вода и йодни изпарения, генерирани от движението на морето и вълните. Макар ползотворното ѝ въздействие да прилича на магия за здраве, това е наука и ползите от йодните пари на морето са научно доказани и признати от лекарите. Йодът, този естествен елемент, който е от съществено значение за доброто здраве, е толкова необходим, а дефицитът му има толкова негативно влияние върху тялото, че дори се добавя в малки количества към някои продукти, които ежедневно поднасяме на масата, като солта – вероятно сте виждали надписът йодирана сол на пакета. Вместо да се подсолявате обаче, по-добре си откраднете време за себе си за почивка на морето – ползите там са не само от йода от морската вода, а комплексни и ще се върнете като нови и по-здрави.

Източник: Irish Times

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com