За кръвна група 0 положителна - какво трябва да знаем

105521
За кръвна група 0 положителна - какво трябва да знаем
Снимка: iStock

Човешката кръв, класифицирана за първи път през 1900 г. от австрийския лекар Карл Ландщайнер, съществува в четири основни типа - A, B, AB и O, комбинирани с резус-факторите положителен (+) или отрицателен (-). Познаването на кръвната група е от ключово значение, особено в спешни ситуации, където кръвното съвпадение е от решаващо значение за успешни трансфузии. Въпреки това, научните изследвания навлизат и във връзката между кръвните характеристики и здравето, както и в любопитни теории за въздействието им върху късмета и личността на индивида. Ето какво трябва да знаем.

Кой е най-добрият чай за всяка кръвна група?

1. Как се определят кръвните типове

Кръвните типове се определят според наличието или отсъствието на определени антигени в червените кръвни клетки и плазмата. Тези антигени могат да предизвикат имунен отговор, когато са чужди за организма. Затова е важно да знаем каква е нашата кръвна група и какви са безопасните съвпадения за кръвопреливане.

2. Характеристики на нулева кръвна група

Нулевата кръвна група няма A или B антигени в червените кръвни клетки, но има и A и B антитела в плазмата. Това е най-често срещаният кръвен тип, обхващайки 37% - 53% от населението в различни етнически групи.

кръвна група

3. Хората с нулева кръвна група са универсални донори

Хората с нулева кръвна група се явяват универсални донори, тъй като могат да дарят кръв на всички останали групи, но само на тези с RH положителна подгрупа (O+, A+, B+, AB+). Тази кръв е от решаващо значение за спешни ситуации, където тестването за кръвна съвместимост не е възможно предварително.

4. Хората с нулева кръвна група могат да получават кръв само от тази група

Тези с нулева кръвна група могат да приемат кръв само от хора със същата група, O+ и O-. Този аспект е от решаващо значение, особено при неотложни ситуации, където наличието на съвместима кръв може да спаси живота на пациента.

5. Здравни рискове

Има теории, че кръвните типове могат да влияят на здравето. Хората с кръвен тип O може да бъдат по-податливи на определени инфекции, но също така имат по-малък риск от развитие на коронарна болест на сърцето и някои видове рак.

Какво трябва да знаем за Кръвната група АВ

6. Ползи за здравето

Хората с нулева кръвна група имат по-малък риск от развитие на коронарна болест, рак на панкреаса и други заболявания на кръвоносната система и когнитивни разстройства.

7. Нулевата кръвна група и храненето

Въпреки популярността на "кръвните типове диети", които препоръчват консумация на определени продукти, съответстващи на кръвната група, липсват научни доказателства за тяхната ефективност.

8. Нулевата кръвна група и личността

Въпреки споровете около влиянието на кръвните типове върху личността, тази теория е популярна в Япония, където хороскопите за кръвната група са част от културата и обичаите.

Нулевата кръвна група предоставя уникални характеристики и възможности за спасяване на животи, но влиянието й върху здравето и личността на индивида остава предмет на научно изследване и обсъждане. Важно е да се обърне внимание на индивидуалните здравни нужди и да се поддържа здравословен начин на живот, независимо от кръвната група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com