Защо бактериите бързо стават резистентни към антибиотици?

9329
Защо бактериите бързо стават резистентни към антибиотици?

Учените обясниха защо сред далечните една от друга бактерии лесно и бързо се предават важни свойства (преди всичко гените на устойчивост към антибиотиците). Изследването е публикувано в сп. Nature Communications.

Отдавна е известно, че бактериите са способни да обменят малки фрагменти ДНК – това играе ключова роля в приспособяването към нови условия на средата (включително към въздействието на антибиотици).

Откриха слабото място на резистентни към антибиотиците бактерии

Учени оповестиха, че са открили ахилесовата пета на някои резистентни към антибиотиците бактерии, а това може да доведе до разработване...

Но бактериалният "секс" (хоризонтален обмен на гени) се случва изключително рядко (ДНК разделя една клетка от няколко милиона). Освен това всеки резистентен щам бактерии теоретично би трябвало да се размножава бързо и да измества останалите, а не да споделя с тях ценни гени.

При това, независимо от тези фактори, хоризонталният обмен на гени продължава, и то доста успешно. Зоолозите от Оксфорд са установили, че решение на тази загадка се явява миграцията.

"В предишни изследвания е игнориран фактът, че бактериалните общности не съществуват в изолация една от друга. Построеният от нас модел показва, че именно високите показатели на миграция между обществата позволяват на отделни микроби да се срещат и обменят фрагменти ДНК", казва водещият автор на статията Рене Нихус.

Миграционните процеси в бактериалните общества протичат във всякакви условия на средата – от почвата до човешкия организъм.

Антибиотиците ни действат все по-малко

Антибиотиците ни действат все по-малко и все по-трудно лекуват заразните болести. Причината е, че резистентността на бактериите към т...

Освен резистентност към антибиотиците, с помощта на хоризонталния пренос на гени се предават и други полезни свойства – например способност да се поглъщат определени хранителни вещества или имунитет към някои отрови.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com