Защо да ядем шоколад на закуска

9585
Защо да ядем шоколад на закуска
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте изключили шоколада от менюто си, губите много. От древни времена шоколадът се използва за лечение на много здравословни проблеми и е незаменима част от всяка диета. Ако искате всеки ден да ядете шоколад, особено на закуска, ето ви няколко причини:

Храна за мозъка

Лава кейк с тъмен шоколад - перфектният десерт

Време е видим една страхотна рецепта за десерт. Той ще се хареса особено на всички любители на шоколада и е представен в сайта deliciou...

Хората, които консумират черен шоколад поне веднъж седмично, се справят по-добре с различни логически задачи и тестове. Флаванолите в какаото подобряват кръвообръщението в мозъка и се събират в тези негови части, които отговарят за паметта и ученето. Ако искате да подсилите мозъка си, особено преди изпити, започнете с шоколад за закуска.

Намалява апетита

Изглежда, че шоколад на закуска е последното нещо, с което ще загубите килограми. Едно шоколадово блокче сутрин ще утоли глада ви за сладко през останалата част на деня. Съдейства за регулирането на апетита и намалява риска от преяждане. 

Повдига настроението

Сутрините обикновено са трудни и е добре да си повдигнете настроението още в началото на деня. Шоколадът подобрява настроението и носи положителни емоции. Консумацията на шоколад стимулира производството на ендорфин и взаимодейства с други “хормони на щастието” - серотонин и допамин. Счита се, че шоколадът има антидепресивен ефект.

Свойството на шоколада, за което дори не подозирате

Учени разкриха свойство на шоколада, за което дори не подозирате. Те са стигнали до извода, че какаовото изкушение може да има положите...

Полезен е за здравето

Смята се, че хора, които ядат шоколад всеки ден, имат намален риск от сърдечни болести и удар. Консумацията на черен шоколад е чудесно упражнение за сърцето: намалява кръвното налягане и помага на кръвоносните съдове да релаксират благодарение на азотния оксид, произвеждан от флавоноидите. Шоколадът намалява нивата на “лошия” холестерол, който запушва артериите, ако е в големи количества и повишава нивата на “добрия” холестерол. 

Настройва ви на работна вълна

Така както кафето и чаят, какаото съдържа кофеин. Количеството му варира, но по правило, в черния шоколад има повече кофеин, а в белия шоколад няма никакъв. Както и другите храни с кофеин, шоколадът ви събужда и дава енергия. Шоколадът съдържа и теобромин, който придава горчивия му вкус и повишава нивото на енергията - точно това ви трябва сутринта.

Хранителен е и укрепва имунната система

Как да си приготвите сами шоколадови бонбони, по-вкусни и от купешките?

Домашно приготвената храна е много по-вкусна от тази, която купуваме готова от магазина. Винаги е по-добра идея сами да си сготвите, вм...

Шоколадът е богат на хранителни вещества. Всеки 70% черен шоколад съдържа антиоксиданти /повече от зеления чай!/, калций, мед, калий и магнезий. Флаванолите помагат в борбата с увреждане на клетките, причинено от оксидантите, на които сме изложени всеки ден: цигарен дим, замърсяване на въздуха и алкохол. 

Помага в сутрешната ви тренировка

Черният шоколад повишава нивата на азотния оксид и осигурява по-добро възстановяване и растеж на мускулите. Затова е чудесна идея да хапвате черен шоколад или какао преди или след тренировка. 

Имайте предвид, че всички изброени ползи важат само за черния шоколад, а не за млечния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com