Защо трябва да консумираме по-често кисело мляко?

22208
Защо трябва да консумираме по-често кисело мляко?
Снимка: Архив

Киселото мляко отдавна е доказало здравословните си ползи върху тялото. Счита се, че в България то съществува от хиляди години (още от времето на Траките, които са били животновъди), а произлиза от Родопите, където е имало и продължава да има много столетници.

Киселото мляко и дълголетието

Според проучване, столетниците в този район на България са 50 на 100 000 човека население. За сравнение столетниците в Азейбарджан са 39 на 100 000, а в Казахстан – 29 на 100 000 души. И въпреки че според професор Христосков това се дължи на факта, че местните жители не носят часовници на ръката си, със сигурност за дълголетието способства и храненето, състоящо се от проста диета – сирене, домашно приготвен хляб, маслини, бобови храни, плодове, зеленчуци, печено песо и разбира се, кисело мляко.

В началото на 20 век институтът на Луи Пастьор в Париж прави проучване в 36 държави по света за дълголетието при хората. Оказва се, че най-много столетници по онова време има в България, а според учените това се дължало на традиционната за страната храна – домашно приготвеното кисело мляко. Ученът стигнал до този извод – Иля Мечников - печели Нобелова награда през 1908 г за откритието му, че Lactobacillus bulgaricus има уникални лечебни свойства.

Домашно приготвено кисело мляко

За щастие забързаното ежедневие днес не попречи на хората, загрижени за здравето си, да си правят собствено домашно кисело мляко. Благодарение на уредите за кисело мляко това става бързо и лесно, като уредът сам се загрява до необходимата температура, гарантираща правилно заквасване, така че живите бактерии да бъдат съхранени. Такъв удобен уред за кисело мляко за 7 стъклени бурканчета наведнъж можете да откриете на достъпна цена в най-новата т маркет брошура.

След тези разкрития за киселото мляко следват многобройни научни изследвания, осъществени не само в Европа, но и в Япония, САЩ и други страни, които доказват, че редовната консумация на кисело мляко поддържа доброто здраве, изхвърля токсините от тялото, преборва инфекциите и дори някои видове рак.

Киселото мляко и децата

Киселото мляко е основен източник на калций и фосфор, които минерали са важни за формирането на костите и ставите в детска възраст и играят ключова роля в растежа. От друга страна естествените пробиотици, които млякото съдържа, обогатяват стомашно-чревната флора и способстват за заздравяването на имунитета на детето. В допълнение киселото млякото дава по-голяма енергия от прясното. Следователно, киселото мляко способства за снабдяване на детския организъм с дневните нужди от витамини и минерали, съдействащи за доброто здраве на детето.

Киселото мляко и възрастните

Проведени са проучвания, които показват, че киселото мляко може да играе важна роля за подобряването на хранителния и здравния статус на възрастните хора, когато е част от здравословна диета. И все пак ето списък с някои конкретни ползи върху здравето на възрастния човек, консумиращ редовно кисело мляко:

  • Киселото мляко съдейства за подобряване на здравословното състояние при такива заболявания, като чревна дисбиоза, диабет тип 2, псориазис, гъбични заболявания, храносмилателни и стомашни проблеми.
  • Киселото мляко е отличен начин да възстановите чревната флора след проведено лечение с пенецилин или други антибиотици
  • Киселото мляко е чудесен източник на протеини, което го прави идеален елемент от балансираната здравословна диета. То подобрява процеса на храносмилане и укрепва имунната система.
  • Пробиотиците, намиращи се в киселото мляко, са полезни дори за овладяването на автоимунни заболявания, както и в борбата и профилактиката на Паркинсон.
  • Хората, страдащи от недостиг на витамин К, което може да доведе до втвърдяване на артериите и до деменция, трябва да увеличат консумацията на кисело мляко, което успешно попълва тази липса и предотвратява последствията.
  • Киселото мляко помага и при лечението на хипертония, болестта на Хашимото и на белодробна артериална хипертония (БАХ).
  • Заради свойството му да засилва имунитета, то помага в борбата с инфекции, дори и в такива състояния, като ревматоиден артрит и лаймска болест.
  • Съдейства за отслабване и контрол на въглехидратите, затова е неизменна част от диетичните режими.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com