Затлъстяването вече е причина №1 за смъртност

3747
Затлъстяването вече е причина №1 за смъртност
Снимка: iStock/Guliver

Затлъстяването е причина номер едно за съкращаването на живота – по-голям рисков фактор от пушенето и високото кръвно налягане.

Учените твърдят, че прекомерното наднормено тегло води до 47% повече загубени години живот в сравнение с цигарите, които от своя страна съкращават живота с почти толкова, с колкото и високото кръвно налягане, пише научното издание „Сайънс дейли“.

Седмица на имунологията с кампания за безплатни прегледи в Пирогов

Седмица на имунологията ще се проведе в периода 24 - 28 април 2017 г. Екипът на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛСМ „П...

Според екипа, базирал откритията си на данни на американски граждани от 2014 г., най-много години живот човек губи заради наднорменото тегло, диабета, пушенето, високото кръвно налягане и високия холестерол, допълва БГНЕС.

Учените обаче предупреждават, че заключенията им могат да не важат по същия начин за отделните индивиди, като за човек с наднормено тегло и проблеми с алкохола пиенето може да е основен фактор за съкращаването на живота му.

Данните показват и подобряването в общественото и клинично здраве вследствие на усилията през последните 15 години да се ограничи употребата на цигари. Ако това не беше така, то сега пушенето със сигурност щеше да е начело на списъка. Ключов момент в проучването е и фактът, че три от първите пет причини за намаляване продължителността на живота – диабета, хипертонията и високия холестерол, могат да бъдат лекувани.

„Тези предварителни резултати продължават да хвърлят светлина върху важността на отслабването, справянето с диабета и здравословното хранене на населението в САЩ“, посочва д-р Глен Такслър, изследовател от Клиника „Кливланд“ и автор на проучването.

Как да разберете, че пълнеете заради хормонален дисбаланс?

Ако сте натрупали няколко излишни сантиметра около талията, не бързайте да се обвинявате. Възможно е хормоните да ви погаждат лоши номе...

„Истината е, че макар и да знаем непосредствената причина за смъртта на пациент – например рак на гърдата или инфаркт, ние не знаем какви са допринеслите за тома фактори като пушенето, наднорменото тегло, алкохола и семейната история“, допълни още д-р Такслър, който заедно с екипа си продължава да работи върху по-точни изчисления за факторите, водещи до съкращаване на живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com