Здравословни напитки, с които да сменим кафето сутрин

13666
Здравословни напитки, с които да сменим кафето сутрин
Снимка: pixabay.com

Пиенето на кафе изглежда се превърна в необходимост, а цветната чаша в ръка е основен аксесоар за зает и успешен човек. И за мнозина чаша кафе е ежедневен ритуал, който не зависи от тенденциите. Но когато кафето е забранено, поради медицински причини или вкусови предпочитания, те идват на помощ - пет алтернативни напитки, три от които по добър начин имитират структурата или вкуса на кафето и два допълнителни източника на енергия.

Ако кофеинът се окаже вреден за вас, можете да заложите на безкофеиново.  Безкофеиновото кафе се прави почти навсякъде, а пресованите таблетки с минимално съдържание на кофеин се предлагат от всеки производител.

Без кофеин

Преди ерата на кафенетата на всеки ъгъл, преди около 30 години, кафето беше заменено от цикория. Подобно на кафе на зърна, коренът от цикория може да се пече, смила, смесва с други билки и се прави топла напитка. Цикорията придава вкуса възможно най-близо до кафето, но не съдържа кофеин.

Рожков - заместител на кафето и захарта

10 напитки, за които не предполагаме, че са вредни

Ежедневно консумираме не само вредни храни, но и напитки, с които унищожаваме тялото си, без дори да го осъзнаваме. Всички знаем, че во...

Някога опитвали ли сте плодове от рожков? Шушулките от средиземноморския рожков, известен също като Ceratonia siliqua, се изсушават или запържват и след това се смилат на прах. Британски химици през XIX век продават сладки шушулки на певци: дъвченето на плодове от рожков помага за поддържането на здрави гласови струни, успокоява и прочиства гърлото.

Най-често рожковът се използва като заместител на шоколада, какаото и захарта: добавя се към печени изделия, правят се десерти, сладкиши и ликьори. Прахът има уникален вкус с естествени земни нотки и по-ядкова сладост от обикновеното какао. Рожъковът е богат на витамини А и В, а също така съдържа желязо и протеини.

Мака - жизнерадост във всяко смути

Тъмният прах продължава темата за мака, настърган корен от семейство зеле или репички, който се отглежда в планините на Перу и е известен като „перуански женшен“. Ползите от него отдавна са открити от местните индианци, които отглеждат корена за хранителни и медицински цели.

Богата на витамини В, С и Е, мака осигурява адекватни количества калций, цинк, желязо, магнезий, фосфор и аминокиселини, облекчава спазмите, стреса, безпокойството и като цяло е панацея.

Най-добрите напитки за бързо влизане във форма

Влошена екологична обстановка, постоянен стрес, некачествени храни - всичко това се отразява пагубно на здравето и външния ни вид. Дето...

Поради леко изразения си вкус, макът на прах се комбинира в коктейли и смутита с други ярки съставки: канела, ванилия, какао, матча и кокос.

Йербамат - Прословутият източник на бодрост

А сега за напитка с кофеин, но без чернота и не под формата на прах. Йербамат е билков чай, приготвен от изсушени листа на южноамериканската вечнозелена холи. Изключително популярен е в Уругвай.

Това, че южноамериканците пият мате през целия ден, не означава, че трябва! Една чаша мате (200 ml) съдържа приблизително 70 mg кофеин, което е същото като енергизиращото съдържание на средна чаша кафе. В сравнение с други популярни стимуланти в света - кафе, чай, какао и гуарана - според отзивите, мте осигурява най-балансирания заряд на енергия, който не пречи на заспиването през нощта. Плюс - с чая получаваме минерали и витамини, включително рибофлавин, тиамин, фосфор, желязо и витамини С и Е.

Йербаматът съдържа набор от полифеноли и има повече антиоксидантна сила от всяка друга напитка на основата на чай. Традиционно ритуалът на консумиране на мате включва многократно варене в съд с форма на тиква с отвор отгоре за добавяне на вряща вода. И пият чай през метална сламка. Но за щастие можете просто да го приготвите с помощта на филтър за чай или да го купите в пакетчета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com