Зика се предава и чрез сълзи и пот?

1229
Зика се предава и чрез сълзи и пот?
Снимка: Getty Images/Guliver

Седемдесетгодишен американец, починал през юни след като се е заразил с вируса на Зика по време на пътуване в Мексико, може да е прехвърлил вируса на сина си чрез сълзите или потта, предполагат учени. Това би било прецедент в историята на заболяването в световен мащаб.

Информация за мистериозния случай е имало още през юли в Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), пише БГНЕС.

Американските власти съветват да не се пътува до Сингапур заради вируса зика

Властите в САЩ са издали предупреждение бременните жени или тези, които се опитват да забременеят, да избягват пътувания до Сингапур, п...

При въпросния случай всички познати начини за предаване, сред които най-общия – ухапване от инфектиран комар – са били отхвърлени, според учените, които представиха резултат от своето изследване в изданието New England Journal of Medicine.

Синът, на 38 години, който се е излекувал, не е пътувал в страна, в която вирусът Зика е проблем, нито е имал сексуални контакти със заразен човек. В щата Юта няма и комари от вида Aedes aegypti, основни разпространители на вируса. Единствената възможност, според изследователите, е заразяване от бащата, с който младият мъж е имал физически контакт, докато го е посещавал в болницата в Солт Лейк Сити. Синът е помагал многократно на медицинска сестра да премести баща му в леглото, но без да си слага ръкавици. Той е изтривал очите му, но никога не е имал контакт с кръвта на болния.

Според изследователите „инфектиращо нива на Зика може да се е намирало в потта или слъзната течност на очите на бащата, които синът е докосвал с голи ръце". Необходими са допълнителни изследвания, които да докажат, че контакт с телесните течности на болен със силна инфекция от зика, са голям риск от пренасяне, уточняват лекарите.

Седемдесетгодишният пациент е бил приет с болки в коремната област, ниско кръвно налягане, възпаление на гърлото и температура. След това той е развил конюнктивит и диария и е получил мускулни болки. Тестовете са показали много висока концентрация на вируса на болестта зика в кръвта на бащата – над 100 хиляди пъти по-висока от констатираната при други заразени с вируса пациенти, според CDC. Това е и първият смъртен случай от зика в САЩ.

Как да се пазим от "Зика" - МЗ ни информирало, не е ясно по какъв начин

Обработка със специални препрати и конкретно пръскане срещу комари със самолети в трите най-рискови региони в България, както и „...

Седемдесетгодишният мъж е съобщил, че е хапан от комари, докато се е намирал в Мексико почти месец преди това. Около седмица след това неговият син вдига температура, получава конюнктивит и силен обрив. Вирусът Зика е бил открит в урината, но не и в кръвта му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com