Знаете ли защо се образуват камъни в бъбреците?

4593
Знаете ли защо се образуват камъни в бъбреците?
Снимка: iStock/Guliver

Бъбречните камъни са резултат от процес на кристализация на някои соли, често срещани в урината, като калций, оксалат, фосфат или пикочно-киселинни. Тези химически компоненти, когато са във висока концентрация, водят до образуване на кристали.

Д-р Гилерме П. Санта Катарина разяснява този процес:

В ранните етапи тези кристали може да останат малки и незабелязани. Чрез урината често се изхвърлят, без дори да знаете, че са се образували. Обаче, ако се натрупат, се превръщат в по-големи камъни.

Още: Най-ефективните домашни средства за камъни в бъбреците

Симптоми на камъни в бъбреците и кога е време да търсите лекар?

Обикновено камъните започват да причиняват болка, когато се движат към уретрата или запушат пикочните пътища. Тази болка е известна като „бъбречна колика“ и нейната специфика зависи от тяхното местоположение.

Ако камъните са все още в бъбреците, обикновено се проявяват с болка в долната част на гърба.

Ако вече слизат по уретера, болката може да бъде разположена в ниската коремна област, близо до слабините и дори може да бъде объркана с апендицит или дивертикулит.

Още: Изпитани начини за предотвратяване на камъни в бъбреците

Бъбречните колики обикновено са периодични, тоест появяват се и утихват през целия ден. Леките случаи обикновено се подобряват с прости болкоуспокояващи, които можете да вземате перорално (през устата) у дома си. По-тежки случаи обаче може да се съпровождат с треска, гадене и повръщане, както и да се нуждаят от интравенозни лекарства (болкоуспокояващи инжекции) за преодоляване на болката. Почувствате ли подобни симптоми, непременно потърсете медицинска помощ, за да избегнете усложнения. Някои изследвания сочат, че болката от бъбречни камъни е третата по сила болка в човешкото тяло.

Лечението на бъбречните камъни зависи от размера, местоположението и състава им. Някои случаи изискват хирургична процедура за отстраняването им. Дори след затихването на бъбречна колика е важно да се изследвате при нефролог, защото половината от пациентите рискуват да я развият отново.

Въобще, грижата за здравето на бъбреците е изключително важна! Те филтрират и прочистват токсините, присъстващи в кръвта.

Още: Природно средство, което е превенция за камъни в бъбреците

Какви са опциите?

В острата фаза на заболяването, когато болката е интензивна, може да се наложи спешна операция.

Когато болката е поносима и камъните са малки, е възможно те да бъдат изхвърлени спонтанно през уретрата. Може да се използват различни лекарства - или за контрол на болката, или за улесняване на изхвърлянето.

Ако размерите им са по-големи или самият камък е по-близо до бъбреците и не се придвижва към уретера, се налага прибягване до други методи - а именно хирургически, макар и минимално инвазивни.

Един от вариантите е прилагане на екстракорпорална литротипсия с ударни вълни, които разбиват камъните, а те след това се изхвърлят по естествен път. Макар и ефективен, този начин има някои противопоказания, които ограничават реализацията му.

Още: Храни, които предизвикват камъни в бъбреците

Друг метод, използван в повечето случаи, е ендоскопската хирургия, която се състои от уретроскопична или интраренална хирургия. Чрез полутвърд или гъвкав уретероскоп, който се вкарва в уретрата и пикочния мехур, се осъществява фрагментация (разбиване) на уретерални/бъбречни камъни с лазер чрез оптично влакно и отстраняване с хирургически инструменти. Тези процедури са изключително точни и контролирани, благодарение на използването на видео-хирургия, като камерата е включена и съчетана с уретероскопа.

Процедурата на ендоскопията може да варира в зависимост от вида на камъка:

  • - вътре в бъбреците: с гъвкав уретероскоп, през който лазерното влакно и много малки инструменти отстраняват камъните;
  • - в уретера: с полутвърд уретероскоп, със същия тип инструменти;
  • - перкутанна нефролитотомия: в някои случаи, а именно за много големи бъбречни камъни, които не може да бъдат отстранени с горното оборудване и инструменти, бъбрекът се пробива откъм лумбалната зона, за да се въведат устройства, които разбиват и премахват камъните.

Внимание! Статията е само за сведение. Не опитвайте да се самолекувате и задължително се допитвайте до специалист-медик!

Източник: Sartormedicina

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com