Най-ефективните домашни средства за камъни в бъбреците

6594
Най-ефективните домашни средства за камъни в бъбреците
Снимка: iStock

Поддържането на хидратация може да помогне за по-бързото преминаване на камъни в бъбреците. Някои вещества, включително ябълков оцет и лимонов сок, могат да помогнат за разтварянето на камъни в бъбреците, което ги прави по-лесни за преминаване.

Пиенето на много течности може да помогне за преминаването на камъни в бъбреците и да предотврати образуването на нови камъни. Допълнителното промиване с течност може да помогне за изхвърлянето на токсини, движещи се камъни и песъчинки през пикочните пътища.

Безопасно използване на домашни средства

Ако имате камъни в бъбреците, най-добре е да говорите с лекар, преди да опитате някои от домашните средства, изброени по-долу. Някои камъни в бъбреците може да изискват медицинско лечение. Освен това, някои билкови лекарства могат да взаимодействат с определени лекарства или добавки. Лекарят може да определи дали тези стратегии са подходящи за вашия тип камъни в бъбреците или могат да доведат до допълнителни нежелани ефекти.

Ако имате хронични заболявания, като бъбречно или сърдечно заболяване, говорете с лекар, преди да използвате билкови лекарства, тъй като някои могат да причинят опасни странични ефекти.

Ако сте бременна или кърмите, избягвайте да използвате каквито и да е лекарства и говорете с лекар. Те могат да определят кое лечение е най-безопасно за вас и вашето бебе.

1. Вода

Когато отделяте камъни в бъбреците, увеличаването на приема на вода може да помогне за ускоряване на процеса.

Изследванията показват, че трябва да пиете достатъчно вода, за да имате около 2 литра отделена урина дневно, за да предотвратите камъни в бъбреците. Дехидратацията е един от основните рискови фактори за камъни в бъбреците и последното нещо, което искате, е да се образуват повече.

Можете също така да обърнете внимание на цвета на урината си. Трябва да е много светло, бледожълто. Тъмно жълтата урина е признак на дехидратация.

2. Лимонов сок

Можете да добавяте прясно изцедени лимони към водата си толкова често, колкото желаете. Лимоните съдържат цитрат, химикал, който предотвратява образуването на калциеви камъни. Цитратът може също така да раздроби малки камъни, позволявайки им да преминат по-лесно.

Вероятно ще е необходимо голямо количество лимонов сок, за да се постигне огромен ефект, но някои може да имат малко въздействие. Проучване от 2020 г. установи, че добавките с калиев цитрат спомагат за намаляване на рисковите фактори, свързани с камъни в бъбреците при хора, които преди това са имали камъни в бъбреците.

Лимонът има много други ползи за здравето. Например, той помага за инхибиране на растежа на бактериите и осигурява витамин С.

Този витамин може да причини камъни в бъбреците

3. Сок от босилек

Босилекът е пълен с хранителни вещества. Хората традиционно са използвали сок от босилек за храносмилателни и възпалителни разстройства.

Босилекът съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни свойства.

За да го опитате, използвайте пресни или сушени листа от босилек, за да направите чай и пийте няколко чаши на ден. Можете също така да изстискате сок от пресен босилек в сокоизстисквачка или да го добавите към смути.

4. Ябълков оцет

Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина. Оцетната киселина помага за разтварянето на камъни в бъбреците.

В допълнение към промиването на бъбреците, ябълковият оцет може да помогне за облекчаване на болката, причинена от камъните.

Консумацията на оцет може да помогне за намаляване на образуването на камъни в бъбреците, според преглед на проучвания. В ход е клинично изпитване при хора за сравняване на ефективността на ябълковия оцет и няколко други напитки за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците.

Ако се погълне в по-големи количества, ябълковият оцет може да причини проблеми като:

  • увреждане на зъбния емайл
  • киселинен рефлукс
  • възпалено гърло

Ако имате диабет и искате да опитате тази смес, помислете за разговор с лекар и следете внимателно нивата на кръвната си захар през целия ден.

Тази смес може да взаимодейства с определени лекарства, включително инсулин или диуретици.

5. Сок от целина

Целината се използва в някои традиционни лекарства като лекарство за камъни в бъбреците.

Едно проучване установи, че средно участничките с камъни в бъбреците ядат по-малко целина от участничките без камъни в бъбреците.

Смесете един или повече стръка целина с вода и изпийте сока.

Подобно на други растителни екстракти, целината може да взаимодейства с други лекарства или лечения, което може да причини нежелани ефекти. Винаги е най-добре да се консултирате с лекар, преди да опитате нови лекарства.

6. Сок от нар

Сокът от нар съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за поддържане на бъбреците здрави. Някои хора вярват, че може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Въпреки това, Националната фондация за бъбреците отбелязва, че не влияе върху предотвратяването на камъни в бъбреците.

Ако искате да го опитате, не е ясно колко сок от нар можете безопасно да пиете през деня, но една или две порции всеки ден вероятно са разумни за повечето хора.

7. Глухарче

Части от растението глухарче могат да помогнат за премахване на отпадъците, да увеличат отделянето на урина и да подобрят храносмилането.

Едно проучване показа, че глухарчето е ефективно за предотвратяване на камъни в бъбреците. Но тези резултати са от лабораторни проби и изследователите все още не могат да кажат дали глухарчето действа по същия начин, когато се консумира от хора. Все още са необходими изследвания върху хора, за да се определи дали е безопасно и ефективно.

Ако искате да опитате, можете да направите сок от глухарче от листата на растението или да купите корените като чай или екстракт.

Докато малки количества глухарче вероятно са безопасни за повечето хора, не е известно дали консумацията на големи количества е безопасна. Някои хора могат да бъдат алергични към глухарче, особено тези с алергия към:

  • амброзия
  • невенчета
  • хризантеми
  • маргаритки

Високите дози може да не са безопасни за хора с определени здравословни състояния, като например:

  • сърдечни заболявания
  • високо или ниско кръвно налягане
  • чернодробни или бъбречни състояния
  • диабет
  • подуване

Говорете с лекар, преди да вземете екстракт от корен на глухарче или други билкови лекарства, тъй като те могат да взаимодействат с някои лекарства. Ако приемате диуретици, глухарчето обикновено не се препоръчва.

Не забравяйте да следвате инструкциите на лекаря, докато камъкът премине, и не пийте алкохол.

След като преминете камък в бъбрека, може да искате да го запазите, за да го занесете на лекар за изследване. За да запазите камъка, трябва да прецедите урината си.

Лекар: Тази отвара топи камъни в бъбреците

Можете да направите това, като използвате екран за урина, който можете да получите от лекарския кабинет. Лекарят може да определи какъв вид камък е и да разработи целенасочен план за превенция.

Говорете с лекар относно промените в начина на живот, които можете да направите, за да предотвратите образуването на повече камъни. Винаги се консултирайте с лекар, преди да опитате домашни лекарства, билки или добавки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com