10 -15 са доброволните кръводарители на месец в Смолян

10886
10 -15 са доброволните кръводарители на месец в Смолян
Снимка: БГНЕС

Едва 10 -15 са доброволните кръводарители на месец в Смолян, като това са хора, които редовно даряват кръв през няколко месеца. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян д-р Васил Френкев, завеждащ Центъра по трансфузионна хематология в Смолянската болница.

По думите му, като цяло кръводарителите в областта, следват броя болни. Има ли болни, има и дарители. По този начин на месец в Кръвния център в Смолян има между 200 и 250 дарители и това са реално потребностите в региона от кръв, поясни д-р Френкев.

Зов за помощ - спешна нужда от кръводаряване

Гореща молба за помощ - 56-годишният Йосиф Михайлов Пенев от Бургас претърпява тежка трудова злополука. По време на работа той пада и с...

„Имаме ги тези дарители, но са по повод организацията, която създават близките на болните. Няма хора, които да дойдат да дарят доброволно. Идват такива хора, които обаче не са преобладаващ и не са голям процент от общия брой и са по 10 – 15 на месец”, уточни д-р Френкев. Той подчерта, че особено за млади хора – пострадали при катастрофи или родилки, винаги идват много хора, които искат да дарят кръв. Д-р Френкев каза още, че въпреки това, ако държавата не купува вносни кръвни продукти от Европа, няма как да се подсигурят такива на болните, които често се нуждаят от кръвопреливане. Той бе категоричен, че в България няма достатъчно производство на такива кръвни продукти, защото няма дарители.

„Държавата купува от запада – от ЕС и тях успяваме горе-долу да задоволим нуждите от кръв и кръвни продукти”, допълни още д-р Френкев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com