Акад. Петрунов: Няма съмнение, че сме изправени пред нова вълна на коронавируса

6286
Акад. Петрунов: Няма съмнение, че сме изправени пред нова вълна на коронавируса
Снимка: БНР

“Имунитетът, създаден от ваксината, заедно с имунитета, създаден от преболедувалите, са факторите на създаването на т. нар. полулационен имунитет или колективен имунитет“. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ председателят на Отделение по медицински науки към БАН акад. Богдан Петрунов. По думите му е тревожно, ако страната ни не достигне 60-70% колективен имунитет.

"И ваксината, и преболедуването пазят от бъдеща инфекция, тъй като имунитетът, който се изгражда, той е аналогичен и в никакъв случай не можем да кажем, че имунитетът от ваксината е по-силен от този през боледуването", заяви специалистът. Според него капацитетът на здравната система е достатъчен в момента и болниците няма да се препълнят, но "безспорно има увеличаване на случаите, разпространяват се все повече и повече новите варианти на щамовете, които създават сериозния медицински проблем, и диагностичен, и лечебен".

Акад. Богдан Петрунов: След 2 години ще знаем дали е ефективна ваксината срещу COVID-19

"След 2 г. ще знаем до колко тя ще е ефективна. Има различни подходи при производството на ваксини. Най-разпространената е вкарване на ...

"Няма съмнение, че ние сме изправени пред една нова вълна на разпространение на инфекцията и аз се надявам, че с по-сериозни имунизационни усилия и възможност да се имунизират все повече българи ще задържим това развитие, но аз лично мисля, че ние по-рано от края на годината няма да видим светлина в тунела", заяви акад. Петрунов. По думите му в България мерките са били най-либерални от държавите в цяла Европа. "Режимът беше много мек, много спокоен и за съжаление не се спазваше на много места, това е също тъжната история", каза Петрунов.

Според него е правилно връщането на учениците в училище. "Това е чудесно решение за мен, защото това иначе е колосален проблем за мен, той не е само здравен, той е социален, икономически", каза акад. Петрунов. Той призова да се спазват елементарните противоепидемични мерки. "Както сме се научили с грипа да живеем, така и с много други инфекциозни болести, трябва и с коронавируса да се научим да живеем - да носим маски, да спазваме разстоянието един от друг, колкото е възможно по-малко социални контакти", каза Петрунов. Според специалиста е било рано да бъдат отварени спортните центрове, моловете и е трябвало тези ограничения да отпаднат на 1 март, когато е предвидено да бъдат отворени и ресторантите.

"Маската не ви предпазва от вируса. Вирусът минава през органичен материал, вирусът е в аерозола, който излъчваме. Маската е един физически щит, който предпазва този аерозол да не попада в нас. При всички положения това намалява вирусния товар, който получаваме. Така че дори най-обикновените маски са нещо полезно", каза акад. Петрунов.

Според академика две са най-великите неща в медицината – това са ваксините и антибиотиците. "Ако ги нямаше тях, нямаше да сме 7 милиарда никога, вероятно нямаше дори да сме и половината от това", допълни акад. Петрунов. Той отбеляза със съжаление, че има лекари, които не вярват във ваксините.

Акад. Петрунов: Няма категорични съобщения, че при повторно заразяване коронавирусът протича по-тежко

"Високата смъртност е резултат на неспазването на мерките и не ходенето веднага на лекар, а и при нас мерките са най-меките“. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване