Ангел Кунчев: Дори терористичен акт не върна света назад, както вирусът го направи

2243
Ангел Кунчев: Дори терористичен акт не върна света назад, както вирусът го направи
Снимка: БГНЕС

Какво ще се случи на есен е големият въпрос и това е, което ни притеснява. Това каза държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на БНТ.

За отпадане на маските на закрито за ваксинирания персонал, Кунчев поясни, че там, където има струпване на много хора няма как да не се носят маски. При тези ниски стойности е приемлив рискът в по-малките помещения като фризьорските салони, малките магазини и малките спортни съоръжения, да не се носи маски, защото не крие някакви рискове, отбеляза той. 

Ангел Кунчев коментира пенсионирането на проф. Кантарджиев

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира нестихващите протести в защита на пенсионирането на проф. Тодор Кантард...

Продължават спорове кое как да бъде по механизъм, по който заповедта да влезе в действие. За градския транспорт и големите съоръжения маските остават. 

Много се надяваме да се самоограничава вирусът. В момента сме свидетели на един естествен процес на респираторните вируси, при които  след бързия ръст, има бърз спад. Големият въпрос е докога ще продължи, като Кунчев е оптимист за лятото и за следващите 2-3 месеца.

Нещата не са приключили и сме много внимателни във всяка една нова стъпка, подчерта здравният инспектор.

Тезата как някои излизал и плашел е абсолютно неприемлива. Това не е плашене, а информиране и даване на съвети как хората да предпазят от пандемията, обясни Кунчев.  Никакъв терористичен акт не върна света десет години назад, но вирусът го направи, допълни той.

Колкото сме по-подготвени за една такава ситуация в борбата с епидемията, толкова по-добре, подчерта Кунчев. „Много са премерени мерки и стъпките, но пътят към връщането на нормалния живот е имунизацията“, изтъкна Кунчев.

Кой когото харесва трябва да чува от него колко важно е да бъдеш имунизиран

Това заяви националният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, като посочи, че досега в България държавата не е направила целенасочена ...

За него спадът на случаите се дължи на големия брой преболедували, ваксинацията и на това, че хората започнали повече да се пазят. Основата причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация, посочи той.

Между 20-25 000 имунизации се правят дневно, което за доц. Кунчев не е достатъчно, за да може до есента, да бъдем подготвени. Какво ли не опитваме, не знаем на кой свят сме, правим пунктове в парковете, в моловете, на морето, посочи доц. Ангел Кунчев. Вървят нещата, но темпът на ваксинирани би трябвало да е по-голям, допълни той.

„Повече ме е яд и ме боли, когато сме осигурили ваксините и хората се колебаят. Няма друг страна в Европа от нашата, която да осигури свободно и достъпно всички четири достъпни ваксини“, категоричен бе доц. Кунчев.

Според него, ако се работи с този темп на ваксиниране излишък на ваксини щяло да има. Тези ваксини са предвидени за нас и да направим така, че на есен да не пълним болниците и да бъдем здрави, уточни здравният инспектор.

По думите му, ако не достигнем до колективния имунитет, ще си платим по-късно. Медицината не е математика и не може да се каже, че всеки ваксиниран е на 100% предпазен. Над 90% има гаранция, че шансът да се разболееш е минимален или ако се разболееш, може да го прекараш по-леко, отчете Кунчев. Все още няма данни колко дълго ще се задържи имунитетът.

Кунчев предупреди за индийския коронавирус и каза, че досега не е имало истинска кампания да се ваксинираме

Имаме официални данни колко хора преминаха през коронавируса (COVID-19), но не е коректно да се облягаме на тях с твърдо съждение какъв...

По казуса с пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, Ангел Кунчев заяви, че професорът се чувства обиден, но казусът има две страни – ироническа страна и човешката гледна точка. Той благодари на проф. Кантарджиев за отделеното време в борбата срещу COVID-19.

Прочетете още по темата: Кунчев предупреди за индийския коронавирус и каза, че досега не е имало истинска кампания да се ваксинираме

Кунчев: Много вероятно е да има нова вълна на коронавируса, но не като в Индия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com