Кунчев предупреди за индийския коронавирус и каза, че досега не е имало истинска кампания да се ваксинираме

7208
Кунчев предупреди за индийския коронавирус и каза, че досега не е имало истинска кампания да се ваксинираме
Снимка: БГНЕС

Имаме официални данни колко хора преминаха през коронавируса (COVID-19), но не е коректно да се облягаме на тях с твърдо съждение какъв е "щитът от хора с имунитет" в България – защото извън официалната . Засега всички мерки са за премахване на маски на открито, не и на закрито. В България в момента няма кой знае какви ограничителни мерки.

Ако задържим 14-дневна заболяемост от 60 души под 100 000 население за 2 седмици, никоя друга държава няма основание да спира български граждани да пътувате. Въпросът е да не почнем наесен да растем пак, предупреди Кунчев.

Информационни кампании за ваксинация срещу коронавируса вече има - но колко струват?

Кампанията "Ваксинирай се! Заедно ще успеем" се излъчва вече около 2 седмици безплатно по БНТ, bTV и "Нова телевизия", по тематичните и...

Това, което се случи в Индия, е изключително сериозно. Ситуационният център на НАТО наблюдава много какво се случва – в пъти увеличение между различните вълни. Вече има данни за смесване и образуване на хибрид на вируса между индийския и британския вариант – във Виетнам, а там има железни мерки. Засега това е далеч от България и Европа, ще го мислим есента, заключи Кунчев.

Основно в България циркулира британският вариант (B.1.1.7) – не сме засекли внос на бразилския и южноафриканския вариант. Очакваме да видим какво ще се случи с индийския вариант (B.1.617.2), каза националният здравен инспектор пред bTV.

Насищането с ваксини срещу коронавирус в България е много голямо – няма друга такава държава в Европа, категоричен беше националният здравен инспектор. За мен България има две основни задачи в следващите 6 месеца – да направи честни избори и да се ваксинираме срещу коронавирус, каза той. Темпът на ваксинация е бавен, хората се колебаят – даваш пълната информация, ангажираш хора с тежест – "кой когото харесва трябва да чува от него колко важно е да бъдеш имунизиран", бяха думите му. В момента има четири вида ваксини и ти да не се имунизираш, като не си се срещал с коронавируса – това е тотална безотговорност, смята Кунчев. Той е категоричен и за друго – поне 3 пъти е предлагал на правителството на Бойко Борисов да направи истинска ваксинационна кампания: "Включете някой френски, руски (телевизионен) канал и ще видите за какво става въпрос", заяви той. Не става със самодейност, а целенасочено и с пари, припомни Кунчев вечната истина какво е необходимо, за да се свърши дадена работа качествено.

Кунчев каза и, че в началото на пандемията излишно се въвели КПП и не се пускали хората да идат в парковете. Той се съгласи и, че е имало прекалено много брифинги на Националния оперативен щаб (НОЩ) през пролетта на миналата година.

Министърът на туризма не пое отговорност за задължително ваксиниране срещу COVID-19 в сектора

България е една сигурна дестинация и така я рекламираме. Утре, 1 юни, ще е ясно с колко ще поевтинеят плажните принадлежности – ч...

Напълно разбирам искането да има яснота защо има такава висока смъртност заради COVID-19 – но нека да сме наясно, че ние сме на първо място в Европа по много заболявания, включително такива, които COVID-19 усложнява, като сърдечно-съдовите, припомни още Кунчев.

Не съм имал разговор със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за оставката ми. Не смятам, че има за какво да ми я искат. Има и една обида в общественото здравеопазване - в някои РЗИ има хора, работили 2000 часа извънредно за миналата година - това не се компенсира, заключи националният здравен инспектор.

Още: Предупреждение от Великобритания: Там, където няма много ваксинирани, индийският коронавирус удря здраво (ГРАФИКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване