Министър Меджидиев: Няма аз да правя големите реформи в здравеопазването

5344
Министър Меджидиев: Няма аз да правя големите реформи в здравеопазването
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи своя екип и приоритетите в работата на ръководеното от него ведомство:

"Поех тази отговорност с ясната идея, че с опита си мога да помогна с някои неща. Със сигурност няма да правя големите реформи в системата, защото хоризонта е кратък, а и това не е целта на служебния кабинет", обяви Меджидиев и декларира приемственост и спокойно провеждане на политика, за разлика от част от колегите си в кабинета "Донев".

Министерски съвет прие актуализирания Национален оперативен план за COVID-19

Със свое решение от 14 юли Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19...

"Много от практиките от предишния кабинет ще бъдат надградени и продължени. Тъй като нямаме парламент, нещата, които изискват законодателна инициатива, ще останат за тези след нас", подчерта служебния здравен министър и напомни, че най-важната цел и на този екип остава подготовката на здравната система за ковид ситуацията, ако се наложи да поеме такава:

"Още първите дни подсигурихме достатъчни легла при евентуална тежка ситуация. Отпуснахме безплатни антигенни тестове. Подсигурихме заплащането на хората, които правят ваксинацията. Обсъждаме активно и въпроса с намаляване на срока на карантината", коментира здравният министър, но отказа да посочи конкретно на колко време:

„Предстои това да се обсъди с експертите във вторник. Смятам, че тя трябва да бъде намалена. Ще се опитаме ваксинираните да получат по-кратък период за изолация”, добави той.

Доктор Меджидиев допълни още, че новият екип на министерството е въвел корекции в Националния план за справяне с пандемията в частта с въвеждането и отмяната на заповеди за различните мерки. Новият момент е свързан с отпадането на автоматичното въвеждане на ограничения при достигане до определени стойности, като това вече ще се прави след допълнителна преценка на конкретната ситуация в дадената област. Затова всяка седмица ще има експертен съвет относно ситуацията с Ковид, в който ще участват националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, вирусологът проф. Радка Аргирова и ръководителят на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Управляващите се съгласиха какво да се прави по закон при болести като Ковид

Промените в Закона за здравето, инспирирани от Ковид пандемията, в крайна сметка не доведоха до нов разлом в управляващата коалиция. В ...

Като основен акцент от работата си служебният здравен министър обяви още и механизма за остойностяване на лекарския и сестринския труд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване