Безплатни PCR тестове вече има, лекари настояват за направление и за бързи тестове

8173
Безплатни PCR тестове вече има, лекари настояват за направление и за бързи тестове
Снимка: iStock/Guliver

С ден забавяне личните лекари вече могат да издават електронни направления за PCR тест. Системата вече работи - очевидно софтуерът трябваше да се настрои, обясни пред btv д-р Николай Колев – личен лекар от то ДКЦ в Хасково. Това е стъпка напред в диагностиката, подчерта той, но очерта и няколко проблема.

Например, няма лимит на направленията, но ако първият PCR на пациент е отрицателен, а той продължава да има симптоматика – може ли след седмица да се повтори теста? „Мисля, че след една седмица системата няма да го приеме.“ , отговори той.

Много скоро и с бързи тестове ще се констатира COVID-19 у нас, смята експерт

"Антигенните тестове се оказаха нещо много достъпно и положително. Те могат да се изпълняват много лесно. Последните данни от миналат...

От началото на пандемията мога да кажа, че над 300 души в моята практика са проявили симптоми на COVID-19. От които диагностицирани и изследвани са не повече от 40. Причината е, че в продължение на няколко месеца много затруднена беше тази диагностика, извършваше се само чрез заплащане и през системата на РЗИ, която също не е много достъпна, обясни д-р Колев.

Лекарят призна категорично, че има и в момента пациенти, които имат симптоми на коронавирус, но отказват да си направят PCR тест. Според него, такова е положението и в практиките на негови колеги.

В 3-то ДКЦ има лаборатория, но тя не проверява PCR тестове, „то няма да й се плати от НЗОК“, уточни лекарят.

Затова "следващата стъпка, която трябва да бъде предприета от министерството на здравеопазването, е да се разреши на личните лекари да изписват направления за бързи антигенни тестове, след като те бъдат признати за диагностициране на коронавирус", подчерта д-р Колев.

Проф. Балтов се обяви за безплатни бързи тестове и 14-дневна карантина

Проф. Асен Балтов,  директор на Пирогов и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, се обяви за безплатни бързи ...

"Бързите антигенни тестове трябва да бъдат в лабораториите, а не в самия лекарски кабинет, ние трябва да имаме възможност да назначаваме изследването, това е важното.", обясни д-р Колев.

Според него това ще реши въпросът с отказа на пациенти да потвърдят диагноза за коронавирус и ще разширят кръга от лаборатории, които могат да правят такива изследвания.

И ето един пример:

Работата в малките населени места и общини е трудна с PCR диагностиката, защото изисква преминаване през т.нар. референтни лаборатории, които имат договор и възможност за такива изследвания. В Хасковска област – те са две и двете са в град Хасково. Например, пациент от Ивайловград, който живее на 100 км от областния град – след като получи е-направление, "той ще получи код – Национален референтен номер, който ще бъде прехвърлен към съответната референтна лаборатория. На пациентът ще му се наложи да пропътува тези километри до тази конкретна лаборатория, за да си направи теста. Ако имаше бърз антигенен тест – щеше да има възможност това диагностиката да се извърши в много по-широк кръг от лаборатории, които вероятно са и на много по-близко разстояние до пациента от Ивайловград, обясни д-р Колев.

Има ли притеснение, че ако дадат на личните лекари бързи тестове, болните от COVID-19 рязко ще се увеличат?

Защо все още се бави споразумението между НЗОК и БЛС, за това направление за какви тестове за коронавирус да могат да изпиосват личните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com