Болницата в Радунци остана без ток, персоналът - без заплати

10025
Болницата в Радунци остана без ток, персоналът - без заплати
Снимка: Thinkstock

От вчера белодробната болница в Радунци е със спряно електричество от ЕВН, съобщи БГНЕС.

Лечебното заведение е без ток заради неплатени сметки към доставчика. От ръководството на болница са алармирали за случващото се принципала в лицето на Министерство на здравеопазването, но все още няма отговор от София.

Персоналът на лечебното заведение не е получавал целите си заплати за 2012 г., 2013 г., част от 2014 г., получавали са само аванс. От началото на настоящата година не са получавали нито аванс, нито заплата.

Заради финансовите затруднения на болницата в Радунци, хората от персонала, които живеят в селото, миналата година стояха близо 6 месеца без ток в домовете си.

Белодробната болница в село Радунци е уникална по рода си заради процедурите, които се извършват там и въздушните течения, които преминават от там. Това е най-голямата белодробна болница на Балканите. В момента работи само едно отделение в Радунци, останалата база е занемарена от години наред.

За последно помещенията са пребоядисвани през 1955 г., т.е. преди 60 години. Старото ръководство на болница е разпродало всичко, което е можело да се продаде. Котелното, радиаторите, хоризонталните и вертикалните щрангове са били нарязани до 2007 г. за скрап и в момента отоплението е на радиатори с огромна консумация на ток. Стаите са големи, с по 8 легла, и трудно се отопляват.

От около 300 души персонал преди няколко години, които са обслужвали над 700 пациенти, в момента работят едва 15 човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com