Болници искат допълнително пари от пациенти с доброволно здравно осигуряване

3891
Болници искат допълнително пари от пациенти с доброволно здравно осигуряване
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания и доплащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване, съобщи на пресконференция д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. Широко разпространената практика за доплащане на всякакви дейности в болниците създава проблеми в работа на дружествата за здравно застраховане, каза тя. Така се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да разработи продукти, които да отговарят на нуждите на здравно застрахованите.

Проблемът с необходимостта от допълнително плащане от пациенти, които са здравно осигурени и дори имат допълнителен здравен пакет, е възникнал преди няколко години, съобщи д-р Мими Виткова и обясни:

Има риск с новия закон пациенти да доплащат повече за болнично лечение, предупреждават експерти

Ако промените, предложени от Министерството на здравеопазването, станат факт, има риск пациентите да доплащат за много повече неща в бо...

„Когато започнахме своята дейност, болничните лечебни заведения изискаха от нас, твърдейки, че средствата не достигат, което е факт, да заплащаме проценти върху клиничната пътека. Някъде са 20, някъде са 30. Нашите осигурени лица не получават нищо допълнително и в същото време към нас текат упреците. Когато имате договор с това лечебно заведение и с тази болница, защо не си оправите отношенията, а те продължават да изискват от нас още доплащане“.

За случаите са уведомени НЗОК и Агенцията за медицински надзор:

„Лекар от кабинета X, най-често това, което наблюдаваме, са гинеколозите – завежда родилка в болницата – това, което виждаме с „Шейново“ и „Тина Киркова“ най-често – пациентката ражда в болницата, той има договор с болницата, болницата си взема парите от Касата, като отчита дейността си, извършена от този лекар от извънболничната помощ, но този текст на Националния рамков дороговор (НРД) позволява, тъй като лекарят от кабинета няма договор с Касата, лекар и завеждащ отделение в болницата преподписва документа към Касата, но този, който е преподписал, обобщено болницата, не носи никаква отговорност“.

От Асоциацията са разговаряли с ресорния министър Кирил Ананиев, който се е ангажирал да разпорежда проверка за всеки сигнал. 

Въвеждат официални тарифи за доплащане при лечение в болница

В случай на болничен престой здравноосигурените лица, които искат конкретни допълнителни услуги или консумативи, ще могат да доплащат, ...

Припомняме, че според доклад на Европейската комисия (ЕК) публикуван миналия месец, в България пациентите, били те и осигурени, плащат от джоба си за здраве почти толкова, колкото и държавата. 47 на 52 процента – това е съотношението на здравни плащания в България според доклад на Европейската комисия. 47-те процента се отнасят за плащане лично от джоба ни, докато 52-та процента са държавният дял, който отново се формира от пари от джоба ни – през здравните вноски. При това 14% от населението дори не е обхванато от системата на здравното осигуряване, което прави достъпа до лечение още по-труден. Прекият дял на пациентски плащания са основно за лекарства, извънболнична помощ и пари под масата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com