X
 
 

Ще пострадат ли пациентите от въвеждането на официални тарифи в болниците?

2629 0
photo of Ще пострадат ли пациентите от въвеждането на официални тарифи в болниците?
Снимка: iStock/Guliver
"Не зная защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, създадена именно с тази цел. Проблемът е в това, че тази наредба дава възможност за нееднозначно тълкувание, какво може да се доплаща и какво не може." Това каза управителят на Националната здравна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев във връзка с предложената промяна в Закона за здравното осигуряване, в която се предлага да има изричен текст, според който болниците трябва да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане.

Той допълни, че пределно ясно ще бъде записано точно какво се покрива  и какво не се.

Жена с перфориран апендикс роди близнаци

Жена с перфориран апендикс е родила близнаци в 28-ма гестационна седмица (ГС). Екип на Първа САГБАЛ „Света София“ е извърши...

"Големият проблем е, че тези разплащания не винаги стават през касата на болница, а директно към лекарите. В момента всеки един пациент има право да избере друг метод да си доплаща, но по неясни правила.", каза още Дечо Дечев в интервю за bTV.

По думите му базовият пакет гарантира базови услуги, които гарантират успешен резултат от прилагането му. 

Според д-р Станимир Хасърджиев, един от основателите и председател на Национална пациентска организация (НПО) най-потърпевш ще бъде бедният български пациент. 

"Имаме най-висок брой болници с най-ниска успеваемост в Европа", категоричен беше лекарят пред БНТ. Той обърна внимание и на опцията пациент ако иска, да си плати допълнително за лекарство или манипулация, като попита по какъв стандарт ще се определя съответната услуга.

Стопират поръчката за Национална детска болница

Две жалби стопират поръчката за строителство на Национална детска многопрофилна болница. Оплакванията са подадени вчера, става ясно от ...

Д-р Мария Петрова, която е адвокат по здравно право, беше категорична - всичко, което е здравна услуга, не трябва да се заплаща. Въпросът, според нея, е какво точно се смята за здравна услуга. Тя добави и, че много често пациентите постфактум разбират, че са ползвали услуга при лечение, макар да не са я ползвали всъщност т.е. няма информиран избор. И напомни, че НЗОК редовно не покрива импланти за пациенти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Създадено е Кралство Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата...