Болници в Русе в конфликт заради дейности по инвазивна кардиология

5754
Болници в Русе в конфликт заради дейности по инвазивна кардиология
Снимка: Thinkstock

Двете болници в Русе – държавната УМБАЛ и частната „Медика кор“, се скараха заради предсрочното прекратяване на договора за съвместна дейност помежду им, съобщи БГНЕС.

Причината – досега частната болница изпълняваше дейности по инвазивна кардиология в помещения на държавната, а от февруари УМБАЛ-Русе иска да въведе тази дейност в своята практика.

Договорът между двете болници изтича през юли 2017 г., но през ноември държавната болница изпраща тримесечно предизвестия за предсрочно прекратяване. Така „Медика кор“ трябва да се изнесе още през февруари, което изненадва неприятно частното лечебно заведение. То няма такава готовност, тъй като все още помещенията са в процес на изграждане.

Договорът е прекратен, тъй като според Закона за лечебните заведения частна болница не може да извършва дублираща дейност в помещения на държавно здравно заведение. „Ние имаме готовност за незабавно започване на инвазивна кардиология. Имаме налична модерна ангиографска лаборатория, цял етаж от болницата стои празен и очаква пациентите за лечение, имаме кадри - лекари и сестри. Искам да уверя пациентите както на Русе, така и на съседните области, които биха потърсили специализирана кардиологична помощ, че нашата болница е способна във всеки един момент да им я окаже в най-високия възможен обем“, заяви медицинският директор на УМБАЛ-Русе д-р Любен Любенов.

В „Медика кор“ обаче не са убедени, че колегите им от държавната болница имат действително готовност да заработят от февруари. Нито че имат нужните специалисти за това. Частната болница работи в областта на инвазивната кардиология от 10 години, като обслужва близо 300 пациенти месечно.“Разумно ли, нормално ли е да твърди някой, че днес спира една дейност, която е разработвана 10 години и по която толкова голям брой хора се обслужват, ти веднага да можеш да почнеш да работиш. Ами няма как. Декларираният минимум специалисти, това са от двама инвазисти. Добре, те ги имат. В „Медика кор“ са пет, за да може да се направи денонощен график. С двама човека денонощен график може ли да се направи“, коментира изп.директор на „Медика кор“ д-р Кирил Панайотов.

В спора се намеси и кметът на Русе Пламен Стоилов, който е категоричен, че е недопустимо двете болници в града да спорят така, защото това е в ущърб на пациентите. „Няма как да лишиш повече от 300 души от квалифицирана медицинска помощ само за това, защото трябва да премерите коя болница е по-силна. Това не е нормална логика“, заяви Пламен Стоилов.

Отвориха Русе-Бяла за автомобили до 12 тона, мъж се опита да го мине пеша

Пътят Русе-Бяла вече е отворен, но само за автомобили до 12 тона. Остава тежко положението в направлението за Разград и Силистра, къдет...

Ако държавната болница започне работа в инвазивната кардиология след месец, ще трябва сама да плаща разходите за пациентите. Към момента тя няма сключен договор със Здравната каса за тази дейност, а новият договор ще бъде подписан едва през април.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе