COVID-19 в България: 8 нови заразени медици, почина мъж след сбирката в Перущица

6088
COVID-19 в България: 8 нови заразени медици, почина мъж след сбирката в Перущица
Снимка: БГНЕС

За последните 24 часа новите случаи на коронавирус в България са 81 при направени 2371 PCR теста. Процентът на заразени спрямо направени PCR тестове е 3,41 на сто, след като вчера сутринта беше 6,27 на сто. Това показват данните на единния информационен портал.

Общо регистрираните случаи на COVID-19 в страната са 3755, от тях активни са 1554.

Общата заболеваемост е 3,26% (3755 случая при 114 854 направени теста), като за пръв път тази седмица тя не се увеличава.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 314. 17 от тях се намират в интензивни отделения и клиники, съобщават от здравното министерство.

Под карантина в цялата страна в момента са 17 453 души.

Разпределението на новите случаи по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 5; Видин – 5; Враца – 1; Кюстендил - 6; Перник - 2; Пловдив - 2; Сливен - 7; Смолян - 8; София област - 12; София град - 28; Стара Загора - 1; Шумен - 3; Ямбол – 1.

8 са новите заразени медици в страната - при двама лекари, четири медицински сестри, един санитар и един при друг медицински персонал. Броят на заразените с коронавирус медицински служители от началото на пандемията достигна 341.

67 души са новите излекувани заденонощието, общо преборилите коронавирус в България са 2008 души.

Трима са починалите с COVID-19 за последните 24 часа. Те са само мъже: мъж на 61 г. с пневмония; мъж на 80 г. с пневмония и мъж на 87 г. с пневмония и хронично белодробно заболяване. Общо починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус са вече 193.

Продължава разпространението на болестта след сбирката в Перущица:

Два от новите случаи в Перущица са от евангелистката сбирка  на 6 юни в ромската махала града. Според кмета на града, хора от квартала не са присъствали на сбирката и не са били контактни.Мария Вълканова се надява да спре разпространението на коронавирус в Перущица.

Религиозният семинар се оказа "инкубатор" на заразата. Оказа се,  че на сбирката са присъствали 50 души от цялата страна - Ямбол, Самоков, Раковски. Данните са от епидемиологичното проучване на РЗИ-Пловдив. Районните здравните инспекции по места са уведомени.

Двама нови пастори са с положителен за COVID-19 резултат, а единият е починал тази нощ.

Той не е включен в статистиката за последните 24 часа. Мъжът е от ямболското село Козарево, където е бил и здравен медиатор. 45-годишният Иван Иванов е присъствал на събирането в ромската махала на Перущица, съобщава BTV.

Очакват се резултати от взетите проби на откритите контактни лица.

СЗО: Светът навлезе в нов опасен етап на пандемията

Наблюдават се няколко огнища в страната:

Остават активни огнищата на заразата в Шуменско. Очакват се резултатите на 40 души в село Каолиново. Пробите са на контактни на фелдшера, който разпространи заразата, защото не е ползвал предпазни средства. И той, и съпругата му починаха от болестта след като отказаха лечение в болницата. Селото засега няма да се затваря с КПП-та, защото има случаи в 8 места в областта. В момента под карантина в община Каолиново са общо 200 души.

Под пълна карантина от днес е квартал "Изток" в Кюстендил. Ограниченията ще продължат до края на месеца. През КПП-тата ще могат да преминават само специализирани коли и доставки. Разрешено е да излизат и влизат и работещите от квартала, но само ако работодателят им ги транспортира със собствен превоз.

Затворена е детска градина в Разлог, заради положителна проба на учителка. Предстои да бъдат тествани целият персонал и децата в групата на заразената учителка. Сградата се дезинфекцира.

Балканите остават в плен на коронавируса

Сериозен ръст на новите случаи на коронавирус отбелязват почти всички страни на Балканския полуостров през последните дни. Наред с Бълг...

Заради 2 заразени служители Община Благоевград е затворена до 24 юни.

Промяна в мерките у нас:

Междувременно, от днес отпада и 14-дневната картина за пристигащите у нас лица от Кралство Белгия. Отменя се и изолацията за всички, пристигнали от там, в периода 9.06. - 19.06., става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

В същата заповед се посочва, че под карантина няма да бъдат поставяни и краткосрочно командированите служители от държавната администрация при изпълнение на техните задължения, по реда на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Мангъров: Има заразени, но почти няма болни от коронавирус у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване