Д-р Ангел Кунчев: Психологическите проблеми при бежанците са най-много

6864
Д-р Ангел Кунчев: Психологическите проблеми при бежанците са най-много
Снимка: БГНЕС

Психологическите проблеми при мигрантите са най-тежки от здравна гледна точка, като 1/3 от хората, които попадат в центровете за бежанци, се нуждаят от специализирана медицинска помощ, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на bTV.

По неговите думи тези психологически смущения се появяват в последствие на стрес, неизвестност и загубени близки. Другите тежки случаи са травматизъм, диабет и сърдечна недостатъчност, отбеляза той, допълва Topnovini.bg.

Извозиха бежанците край Одрин към местен стадион, за да пренощуват

Поне 3000 души се насочиха към Одрин по магистралата, след като преговорите между турските власти и сирийските бежанци пропаднаха, инфо...

Здравният статус на всички мигранти, влизащи в България, се проверява, каза още д-р Кунчев и уточни, че им се правят много изследвания. Той допълни, че на тези хора веднага им се осигурява преглед още на границата.

Когато попадат в разпределителните центрове, им се осигурява медицинско обслужване и започва изследване в зависимост от сезона – за малария, чревни инфекции, туберкулоза, хепатит.Там се прави и имунизация на децата до 15-годишна възраст, каза още той. През миналата зима е имало случаи на измръзнали хора, в тежко физическо състояние, с различни наранявания.

По неговите думи след 2013-1014 г. обществото се е страхувало от заразни болести, но тогава не са регистрирани повече от 150-160 заболявания, като преобладава детската варицела. Той отбеляза, че е имало и 4 случаи на хепатит А и хепатит Е.

От 2014 г. до сега се променил профилът на влизащите бежанци, като сега децата са под 10% и преобладават млади здрави хора в добро здравно състояние, каза още д-р Кунчев. Според него няма реална опасност за здравето на българите.

Най-малко 1000 бежанци са пристигнали в Унгария от Хърватия

Най-малко хиляда мигранти са пристигнали в Унгария с влак от Хърватия, съобщава Reuters. Унгарските власти са започнали да пропускат м...

В най-тежките моменти в България пребиваващите са между 8 и 10 хиляди, а в момента са под 5 хиляди, каза д-р Кунчев. „Проблемът е, че в този процес, ако не се премахнат причините, може да продължи твърде дълго”, каза той и допълни, че вълната може да стане и по-голяма. Той сподели, че е говорел със стотици мигранти, които мечтаят за Германия и Швеция, а не да остават в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com