Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Аспарух Илиев: От два месеца България се намира в постоянно плато на повишена смъртност

02 февруари 2022, 23:00 часа • 4757 прочитания

Независимо и от моя относителен оптимизъм по отношение на Омикрон искам да отбележа, че всичко би било чудесно, ако вирусът не мутира (а той мутира и има вече подварианти), както и ако сме сигурни, че въпреки по-рядкото засягане на белите дробове, не засяга повече други органи. Това пише в публикация във Facebook д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария.

За последното изобщо не сме сигурни, а от няколко пациента чух за доста притеснителни симптоми по отношение на умора, депресия, психически реакции внезапно след лек Омикрон. За Делта и за Коронавируса по принцип знаем, че може да засегне сериозно мозъка и други органи, въпросът е дали при Омикрон този ефект е по-слаб, отколкото при Делта, подобно на белодробния, или не.

Освен това продължава необезпокояваният марш и на Делта варианта, който си протича очаквано тежко. България се намира в едно постоянно плато на повишена смъртност от 2 месеца насам, средната дневна смъртност е повишена с около 30-40% спрямо предишните години преди 2020, пише още д-р Илиев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес