Директорът на БЧК: Град с големината на Габрово е загинал по време на пандемията

2679
Директорът на БЧК: Град с големината на Габрово е загинал по време на пандемията
Снимка: Actualno.com

Град с големината на Габрово е загинал от коронавирус от началото на пандемията, а 1.3 млн. души са били заразени. Това стана ясно от думите на генералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов по време на отворена дискусия на тема "Глобалното предизвикателство COVID-19 - успешни практики и научени уроци" в рамките на програмата "Дейности в отговор на COVID-19 в България". 

"Това беше един жесток стрес за цялото общество. Тук не се касаеше само за диагноза и за лечение, а за натиск върху цялото общество. Въпреки че предприехме редица мерки по отношение на изолацията, карантинирането -  в България наистина пандемията беше тежка", каза още проф. Гигов. 

Той обърна внимание и на ваксинационния процес, като отчете, че въпреки старанието на институциите,  не е могло да се постигне ваксинационно покритие. 

"Антиваксърските настроения бяха силни. Те и сега са силни. Затова тази програма е изключително важна", отчете проф. Гигов. Според него в момента има голяма съпротива по отношение на ваксинационния процес като цяло. ОЩЕ: Над 100 са новите случаи на COVID за денонощие, процентът на положителни проби пада

По-значимите дейности в рамките на прорамата са изграждането на контактен център за психологическа и психосоциална подкрепа, изграждането на национален кризисен център, пет мобилни ваксационни пункта и други. ОЩЕ: МЗ и БЧК със съвместна акция за ползите от ваксинацията

Стана ясно, че в рамките на програмата над 1900 човека са получили над 3200 консултации от психолози към БЧК. Над 35% от заявените нужди от консултация, психологът е преценил, че случаят изисква присъствена консултация и е имало условия да се провеждат такива. 

По време на събитието бе представена информация и за мобилните ваксинационни пунктове и бе отчетено, че тези точки са се превърналии и в места, където хората са можели да получават здравни консултаци и достоверна информация по въпроси, които ги вълнуват. 

Програмата за реакция на COVID-19 е спомогнала за изграждане на кризисен оперативен център и за поставянето на важен софтуер. Идеята на всичко това е била да се унифицира информацията за материалните и човешки ресурси, с които разполага БЧК. 

Работата на здравните медиатори в ромските квартали бе отчетена като предизвикателство в рамките на програмата. Проблем е имало с убеждаването на ромите да се карантинират, а затварянето на кварталите след това е създало допълнително напрежение. Борбата с фалшивите новини и послания беше отчетена като друго предизвикателство по време на реализирането на програмата. ОЩЕ: САЩ: Русия води операция по дезинформация за коронавируса в интернет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com