Доц. Бурак Кочак трансплантира бъбреци на бебета и 80-годишни

4628
Доц. Бурак Кочак трансплантира бъбреци на бебета и 80-годишни
Снимка: Медикъл Караджъ

Доц. д-р Бурак Кочак, един от водещите специалисти по урология и трансплантология в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 24 и 25 ноември 2017. Доц. Кочак е ръководител на Центъра за бъбречна трансплантация към болница „Мемориал Шишли“, която е известна с високата си успеваемост при операции за присаждане на бъбрек, включително и при деца под 10 кг. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Доц. д-р Бурак Кочак е усъвършенствал уменията си в трансплантологията в Northwestern University, САЩ. Д-р Емре Арпалъ (от екипа на доц. Кочак) е завършил обучението си за органна трансплантация в University of Wisconsin, САЩ. И двамата хирурзи-уролози са сертифицирани от American Society of Transplant Surgeons за осъществяване на бъбречна и панкреатична трансплантация. Екипът разполага и с необходимия опит и оборудване за бъбречни трансплантации при деца, а неотдавна са осъществили бъбречна трансплантация от жив донор на 6-месечно бебе с тегло 6,5 кг и ръст 68 см. Около 25% от трансплантациите в центъра са при деца, а успеваемостта е 99.9%, коментира доц. Кочак.

Доц. д-р Бурак Кочак предостави подробна информация за бъбречната недостатъчност и трансплантацията на бъбреци:

Просто изследване диагностицира бъбречни проблеми

Бъбречната недостатъчност е изключително коварна болест и в началото може да протича без всякакви симптоми. Започва най-вече с отпадналост, а в напреднал стадий може да се наблюдава хипертония, подуване на клепачите и крайниците, болка в костите, особено в краката, и видимо намаляване на количеството урина. Обикновено хората се обръщат към лекар след появата на подобни оплаквания, когато болестта е напреднала. А всъщност бъбречната недостатъчност може да се установи много по-рано само с едно просто изследване на креатинин в кръвта или урината, за да се предприемат действия навреме. Хората, които са фамилно обременени с бъбречно заболяване, тези с наднормено тегло и хората над 65 години попадат в рисковата група за хронична бъбречна недостатъчност. Те трябва поне веднъж годишно да преминават контролен преглед за измерване на захар, кръвно налягане и да проверяват функцията на бъбреците си чрез измерване на серумния креативни.

Трансплантация вече е възможна при бебета и 80-годишни

Хроничната бъбречна недостатъчност е необратимо състояние и за пациентите няма друга алтернатива, освен диализа и трансплантация, посочва доц. Кочак. Но пациентите с бъбречна трансплантация са с по-високо качество и продължителност на живота в сравнение с тези на диализа. Това е така, защото диализата заменя само отчасти функцията на бъбреците. Докато 5-годишната преживяемост при пациенти с трансплантиран бъбрек е 90%, то при пациентите на диализа тя е 40%. Затова по възможност всеки един пациент с хронична бъбречна недостатъчност, независимо от възрастта, трябва да бъде подложен на бъбречна трансплантация. В САЩ е извършена трансплантация на бъбрек на 86-годишен пациент, а в Турция - на пациент на 82 години. Същевременно децата, ненавършили 5-годишна възраст, непременно и незабавно трябва да бъдат подложени на трансплантация, за да се радват на нормално развитие, посочва доц. Кочак.

Въпреки това, в България и Турция, както и по цял свят, броят на нуждаещите се от нов орган многократно надхвърля броя на трупните донори в мозъчна смърт. Затова все повече хора прибягват към т.нар. „живо“ донорство, тоест близък на пациента с два здрави бъбрека му дарява единия, и по този начин спасява живота му. През последните 10 години навлизането на лапароскопския метод за изваждане на бъбрека също допринесе донорите да не се боят от хирургичната намеса и повиши с 30% броя на живите дарители. Лапароскопската хирургия се осъществява през малки отвори в корема на пациента, вместо да се правят открити разрези в тялото. През един от тези отвори се прокарва камера за визуализация на действията на оператора, а през другия се вкарват операционните инструменти. Така на донора се гарантират по-малко болка и по-бързо възстановяване - още същата вечер след операцията донорите могат да ходят и да пият вода, а на следващата сутрин - да се хранят и да се къпят.

„Хибриден метод“ при кръстосана бъбречна трансплантация

Кръстосаните трансплантации са шанс за пациенти, които имат донор, но не са съвместими с него. В миналото кръстосана трансплантация се правеше само при двойки с кръвна несъвместимост. Но благодарение на развитите технологии в наше време този въпрос се разглежда вече от друга гледна точка. Имунната карта на пациента може да покаже дали в кръвта му се съдържат или не т.нар. антитела, които атакуват тъканите на донора. Така например, ако жена иска да дари своя бъбрек на съпруга си, но направените изследвания показват, че в кръвта му има антитела срещу този бъбрек, вероятността трансплантацията да се окаже неуспешна е 100%. При тези хора може да се извърши трансплантация и чрез прилагане на лечение с определени медикаменти за понижаване нивата на антителата. Но ако тези антитела се окажат над определеното ниво, трансплантацията отново ще се окаже неуспешна или след определено време организмът въпреки всичко може да отхвърли бъбрека. Именно затова се прилага хибридният метод. Избират се и се кръстосват помежду си две съвместими двойки, като нивата на антителата в кръвта се довеждат до точката на гарантирано лечение. Когато нивата на антителата станат напълно безопасни за хирургична намеса, трансплантацията се извършва успешно. Бъбречните трансплантации, които се извършват по хибриден метод на съвместими пациенти, са по-малко рисковани от имунна гледна точка и по-успешни.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. д-р Бурак Кочак в София на 24 и 25 ноември трябва да се запишат предварително на телефоните на „Медикъл Караджъ“: 0879 977 401 или 0879 977 402, както и да предоставят на място всички медицински документи, с които разполагат до момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com