Държавата отнема шанса за живот на онкоболни, отписани от здравната ни система

2736
Държавата отнема шанса за живот на онкоболни, отписани от здравната ни система

Опит за групово убийство с административен акт. Така определиха затварянето на клиниката по интегративна медицина от страна на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Заличаването на регистрация е станала по решение на РЗИ – София въз основа на междинен доклад от „Медицински одит“, с който от клиниката не са запознати.

Това е втори опит за закриване на клиниката. След първия от лечебното заведение са завели дело, което е спечелено.

На въпрос какво ще се случи с хората, които се лекуват там, здравните чиновници отговорили, че това не е тяхна работа.

Държавата иска да ни затрие

Докато реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов остава неясна както за пациенти, така и за специалисти, е трудно да се з...

„Те сега се опитват да направят нещо което вече е минало през съд. Това е тормоз над лекарите и пациентите“, коментира д-р Христо Дамянов – медицински управител на Медицински център по интегративна медицина по време на пресконференция в БТА.

В случая става въпрос за пациенти, по-голямата част от които са в терминален стадий на онкологично заболяване, за които здравната ни система е оставила като единствен вариант палиативно лечение (назначаване на обезболяващи за болките.) Специалистите от клиниката по интегративна медицина твърдят, че 80% от пациентите им преминават в ремисия и състоянието им значително се подобрява. Резултатите от дейността им са публикувани в редица чуждестранни научни издания. Лекарите са се опитали да запознаят и здравните ни власти с постиженията си, но получили отказ.

„Чиновниците не се интересуват от нашите резултати, правим опити да им предадем нашите международно публикувани резултати - пълен отказ, пълна незаинтересованост от страна на „Медицински одит“ и от РЗИ – нашите резултати не с приемат и не се дискутират. Те заплашват живота на чиста форма на престъпление, за което сме информирали правозащитни организации“, казаха още от ръководството на клиниката.

Един от пациентите на клиниката обясни, че се лекува там, като за болницата е разбрал от специалисти в чужбина, които черпели опит от методите, прилагани във вече затворената клиника.

На опашката за направления и бездушие

В здравеопазването се въртят много пари и интереси, едни са се наместили в доходоносните ниши, други искат да ги избутат оттам. Затова...

Един от доводите за отнемането на регистрацията на лечебното заведение е липсата на медицински стандарт "медицинска онкология (химиотерапия)" – става дума за стандартен химиотерапевт онколог хемотолог. У нас официално признати има 43 медицински онколози, които по стандарт трябва да се грижат за 300 хил. болни от рак. В България всяка година умират 17 хил. души. През последните 20 години се наблюдава 30% покачване на смъртността при жените и 12% при мъжете. В клиниката обаче прилагат комбинирани методи от конвенционалната и алтернативната медицина, насочени към имунната система на организма, а не само към поразения орган, тъй като след време ракът се разпространява и на други места в тялото.

„Надявам се този път обществото да се събуди, защото всичко това става зад завесата на обществените интереси, без да се дава гласност“, заяви д-р Христо Дамянов.

„Моите здравни осигуровки ми гарантират безплатно убийство, коментира пациент на клиниката и допълни, че "ако тази клиника взима пари от здравната каса, ще взима по-малко от колкото взима една онкологична клиника по т.нар. Български онкологичен стандарт и не виждам до какво лошо може да довежда освен това, че удължава живота на хората, освен че натоварва НОИ с повече пенсии, защото хората ще доживеят до пенсия."

Припомняме, че в началото на април Пловдивският административен съд осъди Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването да платят солидарно 100 000 лв. на родителите на дете, починало от остра лимфобластна левкемия. Фондът за лечение на деца забавил заминаването на детето, а според съда министерството на здравеопазването не е осигурило условия за лечението на детето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване