Екип от ревматолози в "УМБАЛ-Пловдив" подбира пациенти с остеопороза за безплатно лечение

2650
Екип от ревматолози в "УМБАЛ-Пловдив" подбира пациенти с остеопороза за безплатно лечение
Снимка: УМБАЛ-Пловдив

По 3 международни проекта за лечение на остеопороза работи екипът на УМБАЛ-Пловдив. Благодарение на това до момента вече 35 души на възраст над 50 и под 80 г. се лекуват безплатнос иновативни продукти за срок от 2 години, съобщи началникът на Отделението по Ревматология д-р Иван Горанов.

Пациентите не заплащат също за проследяване с допълнителни тестове в болницата, които търсят причините за развитието на болестта, както и как се повлиява от провежданата терапия.

Безплатни прегледи в УНГ отделението на "УМБАЛ-Пловдив"

Безплатни УНГ прегледи ще провежда д-р Халиде Саидова от Отделението по ушно-носно-гърлени болести в „УМБАЛ-Пловдив“, съобщ...

Все още има свободни места и можем да включим и други пациенти, които отговарят на критериите, и затова хората се подбират много внимателно, посочи д-р Горанов. Най-напред те трябва да си направят изследвания с апарата за остеоденситометрия от най-ново поколение на фирма General Electricза цяло тяло, който работи от края на м.г. в Отделението по Образна диагностика.

Изследването с него е неинвазивно, безболезнено, а нивото на облъчване е толкова минимално, че практически е близо до нула. Продължава 8-10 минути, ако се прави на 3 зони – гръбнак и шийките на двете тазобедрени стави. Ако е на цялото тяло, времетраенето се увеличава двойно. За всеки пациент са предвидени поне 20 минути, за да се проведе предварителен „инструктаж“ от екипа в Образна диагностика.

На практика остеоденситометърът гарантира работа на световно ниво - данните от изследванията се покриват с резултатите, направени с американска апаратура и се приемат на 100% от партньорите по проектите в чужбина, заяви д-р Горанов.

Той припомни, че преценката и подборът на пациентите се прави съвместно от екипа в отделението и от чуждестранните специалисти. Всеки конкретен случай се обсъжда и се взема решение дали е безопасно да се назначи лечението. Един от важните критерии е пациентите да не страдат от онкологични заболявания, защото за тях е противопоказно.

"Зелен коридор" за урологични заболявания в УМБАЛ - Пловдив

Клиниката по урология в "УМБАЛ-Пловдив“ разкрива "зелен коридор“ за всички урологични заболявания от 1 март до края на панд...

Д-р Горанов посочи, че след вълните от COVID-19 ревматолозите отчитат увеличение на остеопорозата, тъй като развитието й нараства след лечението на болните от коронавирус с кортикостероиди във високи дози. Освен това хората не се изследваха по време на епидемичната обстановка заради страх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com