Правилното меню при остеопороза и фрактура

3259
Правилното меню при остеопороза и фрактура
Снимка: iStock/Guliver

Остеопорозата е заболяване, при което се наблюдава редуциране на костната плътност, правещо костите крехки и подлежащи на счупване при минимално натоварване. Наблюдава се основно при жените над определена възраст и често води до фрактура на шийката на бедрената кост и нужда от операция с всички последствия от това. Може да засегне и други кости, както и гръбначния стълб, където притискането на нерви може да причини сериозни проблеми – болка, скованост, липса на подвижност, обездвижване.

Какво причинява остеопорозата?

Лекарите сочат редица предразполагащи фактори, сред които са менопауза, липса на движение, дефицит на витамини и минерали като калций и витамин Д, генетична предразположеност, злоупотреба с тютюн и алкохол.

Как се диагностицира заболяването?

Марта Вачкова и д-р Родина Несторова обединени срещу остеопорозата

Любимата българска актриса Марта Вачкова и ревматологът д-р Родина Несторова се обединиха и станаха част от информационната кампания, п...

Изследване на костната плътност е най-доброто, което може да направите за здравето си при съмнение за остеопороза. Често тя остава скрита в началото и се открива едва в напреднал стадий, когато пораженията са много и е късно. Лечението е важно да е своевременно, а част от него е и правилното хранене.

Диета, подходяща при остеопороза

Менюто на страдащите от остеопороза следва да бъде обсъдено с лекуващия лекар. Все пак, според д-р Каменов, има и общи правила и насоки, спазването на които е от ключово значение при заболяването.

1.       Важно е да се увеличи приемът на цинк. Може да се приема под формата на добавки, както и чрез промяна на начина на хранене и добавяне към ежедневното меню на храни, богати на минерала, като дроб, боб, морски дарове.

2.       От ключово значение е да се поддържат нормални нивата на витамин Д и калций в тялото и да не се допуска да са под норма. Яйцата и сиренето са богати на слънчевия витамин, млечните продукти на калций. Добре е да се правят и слънчеви бани, когато времето е подходящо. Важно е да бъдат открити ръцете поне 15 минути на слънце без слънцезащитен крем, за да се синтезира витамин Д в тялото.

Ползи от соево мляко (ЧАСТ II)

Ползите от соево мляко са много. Наред с едни от известните, соевото мляко има и много предимства за кожата и здравето. В тази статия щ...

3.       Магнезият е важен за възстановяване на плътността на костната тъкан. Богатите на магнезий храни са ядки, бобови растения, зърнени храни, листни зеленчуци. Като цяло минералите и витамините са важни, а менюто трябва да е насочено към разнообразието и пълноценното хранене.

4.       Необходимо е да се ограничат или изцяло преустановят вредните навици като употреба на цигари и алкохол. Газираните напитки също не са най-доброто за страдащите от остеопороза. Като цяло и диуретиците вредят на заболелите.

5.       Важно е да се ограничи приемът на храни, богати на фосфор, за да не пречи на усвояването на калция.  По същата причина – че пречат на калция, който е ключов за здравето на костите, следва да се намалят и шоколад, какао, кафе.

6.       Добре е да се ограничи и приемът на мастни киселини.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com