Фелдшерите у нас искат независимост

28489
Фелдшерите у нас искат независимост
Снимка: Thinkstock

Професията фелдшер /лекарски асистент/ е отделна и независима. Тя се практикува от 130 години в България и се е доказала, като е отлично приета от гражданите на България. Това се казва в декларация на представителите на професионалното съсловие на фелдшерите /лекарските асистенти/ в България – обединени в "СМФБМБ".

Ние декларираме, че не желаем приобщаването или асоциирането ни към други професии, гилдии и организации. Не желаем да членуваме и насилствено да плащаме членски внос в чужда за нас професионално - съсловна организация, не отговаряща на статута на професията ни. служебното ни причисляване – асоцииране към професионално - съсловната организация на медицинските сестри е недопустимо, нелогично и абсурдно. Това има негативно отношение и по пряк и по косвен начин за здравето на пациентите ни. Професията фелдшер и професията медицинска сестра са различни медицински професии както по функции, дейност и квалификационни характеристики, така и по учебни програми и планове.

20-годишен преби фелдшерка, докато реанимирала баща му

20-годишен криминално проявен мъж е нанесъл побой на фелдшерка от Спешния център във Враца, докато тя е реанимирала баща му в линейка...

Професията е с медицинска насоченост и практикуващите я специалисти предоставят медицинска услуга. Професията е уникална и разграничаваща се от другите професии в медицината със своя специфика, отличаваща се с практическата си насоченост в медицината още при обучението и самостоятелност при консултативно – диагностичната, лечебната и профилактична дейности.

Ние обявяваме, че сме достойни хора и професионалисти практикуващи в демократична държава и можем сами да се организираме, защитаваме и отстояваме правата и интересите си и настояваме за собствена и независима професионално – съсловна организация, подчертават от организацията.

Позовавайки се на европейските демократични ценности, ние декларираме пред законодателната и изпълнителна власт на република България, че ще стоим твърдо зад нашите решения и ще ги отстояваме докрай в името на справедливостта към една достойна професия и най-вече в името на здравето на българският народ, заявяват още фелдшерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване