Група лекари защитиха Стойчо Кацаров и порицаха източването на Здравната каса в отворено писмо

22550
Група лекари защитиха Стойчо Кацаров и порицаха източването на Здравната каса в отворено писмо
Снимка: БГНЕС

След като направихме консултации и се разбрахме група колеги написахме отворено писмо до медиите, колегите и гражданите:

До Медиите в Република България

До всички членове на БЛС

До съгражданите ни

Отворено писмо

от български лекари, членове на Българския лекарски съюз

Относно: Констатираното източване на Здравната каса и големите държавни болници и неприемливото и арогантно поведение на техните уволнени директори, разкрилата се ситуация на корупция, безстопанственост и злоупотреба със здравните вноски на пациентите и заплатите на лекарите, пише лабораторният лекар доктор Георги Тодоров в социалната мрежа Фейсбук.

"Медийната и политическа истерия, която се разви около освобождаването на директорите на големи държавни болници е абсолютно неприемлива и искаме да заявим ясно това.

Това, което се е случвало в Българската банка за развитие и “Автомагистрали” се е случвало и в УМБАЛ “Лозенец”, УМБАЛ “Александровска” и УМБАЛ “Пирогов”. Само че ако ББР няма вложители физически лица, в болниците работим и се лекуваме всички ние.

През последните два месеца ние видяхме крещящи случаи на организиране на канали за търговия с органи като в “Лозенец”, на загробване на болници и лично облагодетелстване като в “Александровска”, на ограбване на здравните вноски на всички, като в “Пирогов”.

Д-р Стойчо Кацаров, днес служебен министър на здравеопазването, който последователно 15 години посочваше нескопосаностите в здравната ни система, получи възможност и доверие да разкрие защо толкова колеги-медици и пациенти са починали през миналата година, защо пациентите са недоволни, защо лекарите работят за мизерни заплати и напускат страната, какво е състоянието на държавните болници. Човек, непознаващ системата, не може да направи това ефективно, без неоспорими факти и доказателства, в част от които той сам е потърпевш.

Опитите да бъде обявен за некомпетентен лъжец будят присмех и издават страха от правосъдие, прозрачност и промяна в здравната система на всички онези, които през последните години са извършвали струващи милиони нарушения и са репресирали своите колеги.

Възмутени сме от поведението и начина на управление на д-р Любомир Спасов, на д-р Костадин Ангелов, на д-р Борис Богов, на д-р Димитър Буланов и на д-р Асен Балтов.

Възмутени, че срещу конкретните разкрития за злоупотреби от здравното министерство и здравната каса, се възправя цяла една истинска олигархична машина, в която ръководството на Българския лекарски съюз е замесено на страната на един или друг директор.

През последните дни ставаме свидетели на медийно военно положение, предизвикано от уволнения д-р Асен Балтов и неговите съучастници в болницата и в БЛС, даже и в политически партии.

Възмутени сме, че той, заедно с д-р Николай Габровски, негов заместник като директор и заместник-председател на Българския лекарски съюз прикриха реалната картина за нарушения за 1 млн. лв., възползваха се от зависимостта на колегите в “Пирогов” по един недостоен начин, като ги подтикнаха към публичен псевдопротест и подкопаха доверието в медицината като се отъждествиха с институцията, която доскоро представляваха. При назначаването си самия Балтов, удобно е забравил, че уволни дисциплинарно председателя на Контролната комисия д-р Сопотенски, а протеста срещу него беше справедлив и подкрепен от колегите на д-р Сопотенски от цялата срана.

Реакциите на разобличените „здравни“ олигарси с държавни пари (не на осигурените в НЗОК, въпреки, че тя е източваната) е разбираема, мощната ПР-кампания с впрягане на ПР-агенции, свързани с политически партии, доказва още един път правотата на ръководството на МЗ и решителността да се разобличи олигархията в държавните болници.

На опитите да се скрие какво се е случвало в болниците в разрез с интересите на лекарите и пациентите, всички честни и работещи лекари следва да се противопоставим. Искаме да напомним, че първо следва да се работи по правилата и че те важат за всички, а не само за привилегировани болнични директори, с право на бонуси, които обикновените лекари не са виждали никога през живота си в размерите известни ни вече.

Реакцията на самозабравилите се болнични директори показва, че се мислят за безнаказани, над закона, над мнението на съсловието, над репутацията на болницата и над интересите на пациентите и лекарите, чиито пари в крайна сметка ограбват.

Настояваме правоохранителните органи да се задействат в името на закона и истината, и да я установят по подадените сигнали какво се е случвало в държавните болници.

Твърдо подкрепяме действията на Министерството на здравеопазването в лицето на това ръководство да разкрие истината и да защити интересите на пациентите и на всички лекари.

Озадачени сме от реакцията на Столична лекарска колегия и Управителния съвет на БЛС. Те подкрепиха не своите членове, а дадоха легитимация на хора, престъпили закона, хора, тормозили и подтискали лекари, хора, мамили здравната каса и своите пациенти, хора, организирали работата в болниците в интерес на тесен кръг хора.

БЛС не е синдикат на болнични директори, въпреки че ръководството му очевидно се държи като такъв. Това срива авторитета на БЛС пред членовете му и пред обществото, а това само по себе се е недостойно поведение и своеобразно предателство към каузата на съюза.

След всичко случващо се, смятаме, че е време да се замислим за постепенна промяна на здравната ни система. Нито политическите партии, доскоро на власт, нито известни личности по студията, няма как да защитят неморално и незаконно поведение, в случая на д-р Балтов, нито да решат проблемите с мантрите, че някой е добър лекар. Всеки от нас е добър лекар, но не всеки си позволява да компрометира сектора и лечебното си заведение в защита на личните си интереси.

Нека подкрепим добрите лекари да работят свободно и спокойно и да получават достатъчно за труда си, нека подкрепим промените в здравния сектор, които ще донесат законност и демократично управление на болниците, нека подкрепим пациентите да получават достатъчно качествено лечение срещу здравните си вноски.

Лекарите, критици на правителствените мерки срещу COVID-19, създадоха свой алианс за съпротива

"След няколкодневно уточнение, създадохме алианса на българските лекари за нормализиране на живота в България. Според мен мерките прил...

Нека подкрепим и добрите управленци в Министерството на здравеопазването, които имат силата и смелостта да спазват закона и да се изправят срещу стената от порочни практики. Заедно няма как да загубим тази битка.

19.07.2021

д-р Георги Тодоров

д-р Стоян Алексов

д-р Хелия Божилова

д-р Александър Оскар

Работещите в "Пирогов" отново затвориха столичен булевард в знак на протест

Служителите на "Пирогов" искат да бъде върнат на поста му. По думите на лекари най-обидното е, че в рамките на по-малко от два месеца в...

д-р Иван Джупанов

д-р Николай Болтаджиев

д-р Филип Маринов

д-р Стоян Сопотенски

д-р Павлин Кемилев

д-р Атанас Темелков

Има ли злоупотреба с клинични пътеки в Пирогов?

„Тежко е да се доказва кой е прав и кой лъже. В случая има преекспониране на новината, което води до много бързи реакции. Доколко...

д-р Веселин Илинов

д-р Атанас Атанасов

д-р Петър Грибнев

д-р Васил Павлов

д-р Чавдар Еленков

PS: Много други колеги изразиха своята подкрепа и чрез желаещите медии може да добавим имената им, когато го заявят пред нас окончателно. Списъкът е дълъг."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване