Има решение на проблема с липсващите лекарства

1487
Има решение на проблема с липсващите лекарства
Снимка: iStock

ДАНС докладва за паралелен износ на лекарства в края на миналата година. Последва забрана за износ на някои медикаменти, основно инсулин. Три месеца след спирането на износа на инсулин и антибиотици все още има недостиг. Това потвърждават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия (БАРПТЛ). Изпълнителният директор на асоциацията Боряна Маринкова каза в студиото на Bulgaria on air, че мерките не работят, защото не са насочени в правилната посока.

"Ако има незаконна дейност, то тя е кражба, контрабанда. Паралелният износ е напълно законна дейност, която е много регулирана. Насоката на властите да забранят паралелния износ не е правилна, защото удължават забраните, а все още има проблем", обясни тя и добави, че при посещение у нас еврокомисар е посочил, че забраната за износ не е адекватна. Маринкова казва, че ако резултатите не се постигат, явно нещо в действията не е наред. „Ние сме "за" това пациентите да имат лекарства. Както и да има излишък от лекарства". Тя призовава Министерството на здравеопазването да излезе да каже защо толкова месеци проблемът не може да се реши.

В България имаме феномена на презапасяване с лекарства, отбеляза Маринкова. Това се забеляза силно при Ковид, когато много лекарства започнаха да липсват по аптеките. Според нея контролът в страната би могъл да бъде много по-ефективен по пазари, магазини и в Интернет се продават незаконно внесени медикаменти от трети страни.

Още: Въпреки забраната за износ: Липсват важни медикаменти за деца

Маринкова обясни за системата СЕСПА, която събира данни и генерира списък на лекарства, които са в риск от недостиг. Системата следи всички лекарства, които се реимбурсират (възстановяват) от Здравната каса, за да знаем от кое колко имаме и колко ни трябва. Тя засича кои лекарства падат под критичния за потреблението минимум. „Системата е обективна, всички други забрани са субективни. СЕСПА трябва да може да продължи да работи", коментира директорът на асоциацията.

Паралелният внос

От асоциацията откриват паралелен внос на инсулин, който обаче не достига до пациентите, тъй като не е позволена еквивалентната замяна на реимбурсирани лекарства. Паралелните вносители осигуряват инсулин, който не е достъпен за пациентите по чисто административни причини. Оказва се, че огромната част от антибиотиците в България са осигурени от паралелен внос, каза Маринкова. Според нея, трябва да бъде позволено едно лекарство да бъде заменено със същото, но от различен вносител. В момента не е възможно. „Ние предлагаме да има еквивалентност и да бъде заменено със същото от това, което е налично,“ каза тя.

Директорът на асоциацията информира, че имат платформа, на която пациентите сигнализират за недостиг на лекарства. Помогнали са на над 2000 души. Според нея, 70% от всички случаи, които пациентите сигнализират биха били решени чрез повече внос. „България има нужда от повече доставки,“ информира тя.

Още: Забраниха износа на инсулини и антибиотици за системна употреба от деца

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com