IT компании срещу здравния министър: Електронната рецепта е немислима до края на 2020-та

5783
IT компании срещу здравния министър: Електронната рецепта е немислима до края на 2020-та
Снимка: iStock/Guliver

Аз съм поел ангажимент още в самото начало, когато станах министър - до края на годината да имаме електронно направление и електронна рецепта, заяви пред БНТ здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Той посочи, че на 17 ноември е бил на среща с директора на "Информационно обслужване" АД, който го уверил, че процесът е изключително напрегнат и изключително напреднал, но до края на годината тези два елемента от Националната здравно-информационна система (НЗИС) ще бъдат факт.

"Нещо повече, електронната рецепта е до такава степен готова, че тя беше представена на експертно ниво от хората, които я готвят. В момента трябва всички участници в системата и аптеките да бъдат свързани с основното ядро, създадено от "Информационно обслужване", подчерта министърът.

На съвсем различно мнение са обаче от софтуерните компании, които са изработили сега действащия лекарски и аптечен софтуер - точно този, който трябва да се адаптира към системата, изработена от "Информационно обслужване".

Проблемът според Роди Бенов – управител на фирма "Ей Ес Ес" ООД, производител на аптечната система "PharmaStar", не е в централния сървър.

"Сложността е, защото вие имате на пазара около 5 производители на лекарски софтуер и още толкова производители на аптечен софтуер. Това са около 10 частни компании. За да заработи цялата тази система, трябва всички тези компании да си адаптират софтуера към новата система. Тоест, ние това го направихме през 2020 година, за периода от 1 април до 30 септември, когато системата беше безплатна, ние привлякохме всички основни производители на аптечен и лекарски софтуер. Ако това нещо тръгне да го прави "Информационно обслужване", ще отнеме минимум още една година, защото те са направили само централния сървър, а сега трябва всичките тези 10 частни компании да си преработват наново софтуерите, за да се вържат към тяхната система, което ще забави нещата. На практика дори това нещо да се случи, защото все пак на една система ѝ трябват и тестове, за това ще трябва минимум една година“, заяви Бенов за Bulgaria on air.  

Той обясни, че са имали наскоро среща с "Информационно обслужване", в която участвали около 80 души от над 15 фирми, занимаващи се  с лекарски, аптечен и лабораторен софтуер.

"Там бяха поставени някакви абсурдни срокове на всички компании да си адаптират софтуера до 10-ти декември, което е просто немислимо. Не отговаря на никакви стандарти десет компании да извършат нещо, което ние направихме за година и половина, то да стане едва ли не за три седмици. Предполагам, че ги притискат с някакви срокове, но това е практически невъзможно. И Господ да слезе от небето, няма как да направи такъв огромен проект с толкова много участници за 2-3 седмици", категоричен е Бенов.

Фирмата му започнала разработка на система за електронна рецепта миналата година, след като за пореден път се провали държавната поръчка.

"Нашата компания е производител на аптечна система "PharmaStar" и заедно с компанията "Контракс", която произвежда лекарски софтуер, решихме да разработим централния сървър като собствена инвестиция със собствени средства и това се случи през 2019-та година. Към края на миналата година системата беше готова. Нейната експлоатация започна в началото на 2020-та, като на 1-ви април беше инсталирана и по всички аптеки, които работят с нашия софтуер. Така че от 1-ви април до днешна дата се обработват рецепти. Системата е доста проста. Лекарският софтуер зарежда рецептата в един централен сървър, след което тя се отпечатва с един баркод и се предоставя на пациента. Пациентът  отива в аптеката. Тя сканира с баркод-четец рецептата и автоматично лекарствата се изписват от софтуера на аптеката", поясни Бенов.

Електронното направление за безплатни тестове за коронавирус още е на ниво идея

Какво ще дадете на детето си или какво ще вземете, ако имате висока температура в 22:30 часа и няма отворена аптека? С този въпрос д-р ...

Припомняме, че консорциум "Е-здравни системи" между "Ей Ес Ес", "Контракс" АД  и "Скауер Груп" ЕООД спечели през 2019-та година поръчката  за изпълнител на дейност 10 "Изграждане на подсистема за електронна рецепта и електронно направление“. Първоначално съотношението между тримата участници е било съответно 20/60/20%, но малко по-късно съотношението в дейностите, които поемат като ангажимент, е било променено на 10/80/10%.

Решението за избор обаче беще обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията, която излезе с решение, че незаконосъобразно е прекратена процедурата по първата обособена позиция – за "Изграждане на единно национално Електронно медицинско досие/Електронен здравен запис", и за определяне на изпълнител по втората, където на първо място е класиран консорциумът "Е-здравни системи".

По-късно Върховният административен съд се произнесе с противоположно решение и възложи на здравното министерство комисията по избора на изпълнители да продължи от етап разглеждане на техническите предложения на  участниците. След това обаче, здравното ведомство, вместо да завърши процедурата, я прекрати с мотиви, че са открити нарушения в обявлението и в документацията към обществената поръчка, които не биха могли да бъдат отстранени.

Припомняме също, че IT компании предложиха 15 000 часа безвъзмезден труд  за създаване на Националната здравно-информационна система, но здравното министерство така и не ги потърси.

Тази година, след като доста от дейностите по НЗИС се провалиха с възлагането, действащи договори бяха прекратени, а стартирали поръчки бяха спрени, като тя бе възложена в цялост с пряко договаряне на държавната компания "Информационно обслужване".

Проф. Ангелов: Електронно направление ще има в края на следващата седмица

Тази седмица приключиха окончателните преговори с общопрактикуващите лекари за направленията, в края на другата седмица ще могат да се ...

Припомняме също, че проектът "Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2" за 12 млн. лева е спечелен през 2016 г., но много скоро след това започнаха проблемите.

Провалът започна с няколко пъти неуспешно провеждани обществени поръчки и обжалвания. В крайна сметка се сключиха четири договора на обща стойност 4 948 199  лв. с ДДС, но те пък бяха прекратени през февруари тази година. Причината за това са промени в Закона за електронното управление, както и решение на Министерския съвет, с което държавната фирма "Информационно обслужване" АД бе определена за системен интегратор. Дружеството трябва да изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи за административни услуги по електронен път.

На 22-ри юли тази година бе сключен договор между Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" на стойност 9 862 000 лв. с ДДС. Новият краен срок е 16-ти декември 2022-ра година.

Първата му фаза обаче е с краен срок 11-ти декември тази година, когато трябва да се реализират базовите функционалности на част от модулите (здравно-информационен портал, електронна рецепта и електронно медицинско досие). Чрез тях трябва да се даде възможност за достъп до електронното медицинско досие и за издаване на електронна рецепта (бяла и рецептурни бланки по НЗОК – № 5 и 5А).

Дали този срок ще бъде изпълнен, предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com