Как да се справим с идващата заплаха наесен - грип и COVID-19?

5286
Как да се справим с идващата заплаха наесен - грип и COVID-19?
Снимка: БГНЕС

"Истинският проблем, според мен, ще настъпи някъде октомври месец, когато ще започнат пиковите инфекции с други респираторни вируси, които дават идентични оплаквания (бол.ред. като с коронавируса) – хората ще кихат, кашлят. Вариантите са няколко: да смятаме, че всички са с коронавирус или да тестваме. Тогава драматично ще се увеличат разходите за тестове. Могат да се направят и превантивни мерки. Първо, да обучим хората за този период, да знаят, че трябва да носят маски, особено важно е тогава. Другото е да се направи профилактична ваксинация срещу класическия грип, още сега. След като се ваксинират хората, се изисква месец - месец и половина да се развие имунитета. И ако се ваксинират сега, септември – октомври ще имат имунитет. Проблемът е да има готова ваксина, защото знаете, че всяка година тя се прави на база преобладаващите щамове."

Тази рецепта за справяне с очакваните проблеми наесен, когато ще се смесят коронавирус и сезонен грип даде д-р Александър Симидчиев.

Критичната граница за коронавируса зависи от това какво искат да направят тези, които я поставят

"Тази граница е до известна степен произволна. Тя зависи от това какво искат да направят тези, които поставят границата. Ако те искат з...

"В момента мисля, че няма все още ваксина. Но ако планираме стратегически, можем да ги доставим скоро. При всички положения можем да предотвратим и тази епидемия и всяка друга, ако просто спазваме трите основни правила: маска на закрито, миене на ръце и физическа дистанция.", подчерта той.

"Скептици винаги ще има, но разумните ще предприемат мерки и ще се ваксинират. Отговорните ще носят маски. Това са неща, които можем да правим, и те ще ограничат всяка инфекция.", наблегна д-р Симидчиев.

"Според мен едно от ключовите неща, което трябва да правим и в момента е да обучаваме хората, да обясняваме какво трябва да се прави, защо да носим маската. Това е ключово. Трябва да имаме систематична обучителна кампания, особено за групи малко по-ниско образовани, маргинални. И тази кампания трябва да е такава, че посланията да достигат до тях по достъпен за тя начин.", подчерта експертът.

"Около 1/3 от хората носят маските под брадичката, дори не покриват устата си, още 20-25% ги носят под носа, така че поне половината от хората не носят маските правилно. А отделен е въпросът, че голяма част от хората не носят въобще маска. Проблем е когато сме близко един до друг и сме на закрито – на разстояние по-малко от 2 м. Тогава рискът е най-голям.", сподели наблюденията си пулмологът.

Д-р Симидчиев: Малко вероятно е коронавирусът да изчезне

„Шансовете да живеем малко по-дълго с вируса са големи, защото вече в световен мащаб има над 4 милиона заразени. Нещата са доста ...

"Всяко място, където хората са в близост един до друг, не носят предпазни средства и говорят силно или викат или пеят, е опасно. Също места, където би могло да има повече хора с оплаквания – например, чакалнята на лечебните заведения.", каза още той.

"В момента сме далеч от рисковата зона да нямаме легла. Проблемът е, че те трябва да са оборудвани с апаратура и кадри. Компетентните специалисти са проблем.", обясни той.

"При всички положения имахме период на дистанционно обучение в училищата. Колкото по-често се прави – по- добра ще става системата. Ако сме умни като общество, ще се учим от правеното преди. Грешките ще ги ползваме като възможност за учене, и да правим нещата по-добре.", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване