Колко са преболедувалите КОВИД повече от веднъж в България - здравното министерство даде отговор

8410
Колко са преболедувалите КОВИД повече от веднъж в България - здравното министерство даде отговор
Снимка: iStock/Guliver

Около 1700 са повторно заразените с COVID-19 към 15 ноември. Това съобщи здравното министерство в отговор на въпроси на Actualno.com.

Досега официална информация относно повторно заразени с коронавирус в България не е била обявявана. В световен мащаб също няма достоверна статистика в това отношение. Има си специален тракер, но там единствената информация за повторни случаи в България е от времето, когато генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски съобщи, че медици във ВМА са се разболели отново. А в световен мащаб случаите на повторна зараза към 24 ноември, 2021 година се изчисляват на малко под 185 000.

Испанско проучване: Изкаралите по-леко коронавирус са по-защитени от повторно боледуване

Преболедувалите COVID-19 имат антитела в продължение на поне една година, показва проучване на Международния институт за научни изследв...

В интервю за Actualno.com, ръководителят на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб специално коментира темата. Тя обясни, че за да говорим за повторно заразяване, има много строги критерии. Първо, когато си заразен и с потвърдена диагноза COVID-19, взетата проба за тест трябва да се секвенира т.е. да е известен изходният вариант на вируса, а когато има симптоми на втора инфекция, пак да се направи секвенция на взета тогава друга проба и да се види има ли различия в секвенциите на генома на вируса от двете проби и какви точно са, за да се определи дали вторият случай е ново заразяване. Този процес обаче изобщо не е прост, съответно въпросът дали се практикува масово по света, а и в България, стои.

Сертификат за повторно преболедували от COVID-19

Припомняме, че в края на миналата седмица беше официално обявено – преболедувалите COVID-19 повече от веднъж ще могат да получават зелен сертификат. Той ще важи за 3 месеца.

Впечатление обаче направи следното уточнение: "Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато дадено лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е положителен, а след това го потвърди с PCR изследване, което също е положително". Оказа се, че такъв текст в официалната заповед на здравното министерство няма.

Защо някои се заразяват с коронавирус след ваксиниране?

Нужно е време за изграждане на имунитет и ефективен имунен отговор. Защитният отговор започва да се проявява след около 2 седмици от пр...

Actualno.com зададе съответните въпроси на здравното министерство, откъдето ни препратиха до "Информационно обслужване" за обяснение. Обяснението се оказа просто – с този текст се елиминира опасността да бъде издаден сертификат, ако си си направил антигенен тест, той е излязъл положителен и ти си решил да потвърдиш и с PCR тест дали е така.

Защо точно 90 и повече дни е срокът, който е възприет в България, за да се счита, че си повторно разболял се от COVID-19, ако имаш симптоми и си си направил тест, който го показва (например на 1 януари и след това на 2 септември)? Става въпрос за случаи, при които има поставени две диагнози на болестта, потвърдени със сертифицирани тестове, уточниха от здравното министерство за Actualno.com. И добавиха: "В Германия, Хърватска, Чехия, Румъния, Словения, Испания и Швеция периодът е 90 дни, както у нас. Във Великобритания проучванията на националните здравни власти показват, че е възможно PCR тестът да позитивира до 90 дни след първата инфекция. Затова там също е определен период по-дълъг или равен на 90 дни от последния положителен PCR тест за COVID-19 за потвърждаване на реинфекция. Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ дефинират повторното потвърждение на случай на COVID-19 с положителен тест 90 или повече дни от последния предходен положителен тест за коронавирусна инфекция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com