Коронавирусът опразни заведенията

4176
Коронавирусът опразни заведенията
Снимка: Личен архив

За последните 3-4 дни, след като у нас бе регистриран първият случай на коронавирус, заведенията са се опразнили наполовина. Спадът на клиенти е с 50%, съобщи пред в.“Марица“ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията и собственик на верига ресторанти "Рафи". Той твърди, че сервитьори масово се изпращат в отпуск зарази заразата. Масово валят и откази от резервации. „Такива данни идват от цялата страна и лошата статистика важи както за ресторантьорите, така и за хотелиерите. Опасявам се, че занапред спадът ще е още по-голям. Колеги от асоциацията съобщиха, че има много отказани резервации и за нощни заведения за уикенда, което означава, че и младите хора се поддават на истерията“, каза още той. 

Асоциацията на заведенията и сдружението на собствениците на заведения изпрати отворено писмо до председателя на НС Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в което се настоява за държавна намеса и подкрепа на бранша.  „Очакваме и се надяваме най-вече на опрощаване или намаляване на осигуровките на персонала. Пред нас, ние все пак сме отговорен бизнес, не стои въпросът просто да освободим хората си. Защото няма кой да ги наеме, при положение че целият бранш със заведения е изправен пред предизвикателство. Това означава да поставим тези хора в безизходица. Те трябва да обслужват кредити, лизинги, трябва да си плащат тока, да си купят храна, лекарства. А няма да имат с какво“, каза Алибегов.

Коронавирусът: Глобалната карантина може да спаси милиони?

Сред огромното количество статии за коронавируса се появи може би най-важният текст. Той е публикуван в сайта Medium и е озаглавен ...

От асоциацията съобщават, че все още нямат отговор на отвореното писмо от МС и НС. Според Алибегов ще пострадат не само ресторантьорите, а и малкия и средния бизнес. „Доколко ще издържи бизнесът да плаща заплати и осигуровки от джоба си, при положение че работи на половината от капацитета си, не мога да кажа. Изчисляваме, че ако тази ситуация продължи три-четири месеца, ще ни трябват две години след това да се вдигнем. Говоря за малкия и средния бизнес, не само за ресторанти и хотели. Ако ние спрем да им плащаме, и те ще спрат да плащат нататък по веригата. Те просто ще легнат на плещите отново на държавата, но на социалната система. По веригата ще страдат и банките, които няма да получат плащанията си в срок, и лизинговите компании, и енергоразпределителните дружества. Само ще кажа, че нашият бранш дава хляб на 400 000 българи и произвежда 20 млрд. добавена стойност. Силно се надявам в близко бъдеще - седмица, две, да се намеси държавата и да защити персонала. С другото ще се борим сами. Ако един бизнес не работи обаче, няма и да печели, вследствие на което няма и да плаща данък печалба", допълни той. Според него е абсурдно заведенията да въведат „такса отказ“ заради канцелираните резервации. Ако е оставено капаро, всичко се връща на клиента.

„Ситуацията е абсолютно нова за бранша. Тук не става въпрос за липса на пари у клиентите, или за високи цени, или за лоша услуга, нещо, върху което ние можем да въздействаме. Просто няма хора. И тъй като ситуацията е нова, взимаме решения буквално "от днес за утре". Вероятно до края на седмицата ще започнем да разпускаме част от персонала в платен отпуск, а на по-късен етап и в неплатен. Не изключвам и да започнем да затваряме търговски обекти. Ето защо считам, че трябва да се намеси правителството и да вземе адекватни мерки“ коментира Алибегов.

Той увери, че заведенията за обществено хранене са така или иначе сме под много строг контрол от няколко институции ​- и РЗИ, и Агенцията по храните. Този текущ контрол ​ е не само в условия на епидемия.

Вижте още:

Заради страх от коронавирус българите масово се отказват от пътувания

Масови са отказите на българи от заявени по-рано екскурзии и почивки. Това каза за Actualno.com Зорница Рашева от туристическата агенци...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване