НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 март

14730
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 12 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:15 ч., 12 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 23 са вече заразените с коронавирус в България, след като още 7 проби от Националната референтна лаборатория се оказаха положителни. 16 бяха случаите на коронавирус след редовния брифинг в 17:00 часа, включително първият смъртен случай на 66-годишната жена от ломско село. Всичките 7 случая след обявените на брифинга са свързани с починалата жена и мъжа ѝ, който още е в "Пирогов". Съпругът е в критично състояние, стана ясно и, че дъщеря им работела в Италия, прибрала се и фамилията отпразнувала рожден ден на брата на баща ѝ. От новите случаи само един е по-сериозен - двустранна пневмония при жена, приета във ВМА, която е придружавала седмият случай - жена, заразена след пътуване за научни конгреси в чужбина. От новите 9 случая, 4 все още не са в болница, но местоположението им е установено и ще бъдат транспортирани със специален медицински транспорт.

🔘 10 души са под карантина след банкет със заразеното семейство от Пирогов, от което жената стана първата жертва на болестта у нас. Семейството от Василовци е било в края на февруари в Лом, където празнували юбилей на брата на мъжа Сашо. Две близки семейства и съседи са под карантина около 10-ина души, заяви областният управител на Монтана Росен Белчев. Те нямат признаци за заболяване. Сега най-вероятно ще бъдат издирени и останалите участващи в банкета от Лом. Извънредни мерки предприе кметицата на община Брусарци за хората от селото на починалата в "Пирогов" жена.

🔘 Пациентка със съмнение за коронавирус е избягала вчера от Инфекциозното отделение в на инфекциозна клиника в УМБАЛ "Св. Георги". Днес е била върната. Обвснението е, че получила паникатака и се прибрала вкъщи, защото преди време 55-годишнат жена била в котакт със 74-годишния съпруг на жената от монтанското село Василовци, която стана първата жертва на COVID-19 у нас."Пациентката е в добро състояние. Няма никакви застрашаващи признаци на дихателна недостатъчност", съобщи пред "24 часа" директорът на клиниката доц. Андрей Петров. Нейните проби са изпратени в лабораторията в Стара Загора и резултатите ще станат ясни утре, 13 март.

🔘 В „Пирогов” продължава карантината на близо 50 пациенти и 30 лекари, намиращи се в отделението по Вътрешни болести.

🔘 Турски гражданин, със съмнения за коронавирус, е минал нелегално "зелената граница" между Гърция и България. Мъжът е задържан в района на свиленградско село и е настанен в Инфекциозното отделение на Хасковската болница. Пред стаята му има двама полицаи. В града се изследват за коронавирус още двама души: 27-годишен мъж, който се е завърнал от Великобритания, 48-годишна жена, която се е завърнала от Италия.

🔘 Вчера са проверени 136 проби, а двамата потвърдено заразени пациенти в Плевен вече са във фаза на оздравяване. Двете жени в Габрово са в стабилно състояние.

🔘 От днес, 12 март, всички лекари в Габрово могат да оказват извънболнична медицинска помощ. Само работещите от инфекциозната клиника в болницата няма да го правят, стана ясно от официално съобщение по БНТ.

🔘 Двама мъже, приети в болницата в Свищов в началото на седмицата, не са болни от коронавирус. Това показаха изследванията, направени в Националната референтна лаборатория.

🔘 Двама пациенти със съмнения за COVID-19 са постъпили през последното денонощие в Клиниката по инфекциозни болести на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Проф. д-р Стоян Киркович". Още 24 проби, изследвани в създадената по нареждане на Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб лаборатория за изследване на COVID-19 в Стара Загора, са отрицателни, съобщават от там.

🔘 45-годишен мъж със симптоми на коронавирус е хоспитализиран в инфекциозното отделение на МБАЛ – Добрич, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Той е в добро общо състояние, няма температура По думите на д-р Ангелова пациентът е работил в Нидерландия и наскоро се е върнал в Добрич, преминавайки през няколко държави.

🔘 В болницата в Дупница има приети двама мъже с грипоподобни симптоми. Те са мъже – на 26 години, от Кочериново и на 49 години, от Дупница. Приети са съответно на 9 и 8 март – в инфекциозно отделение. Заради състоянието на това отделение има публикации във Facebook, но от ръководството на лечебното заведение казват, че стаите са функционални, просто са по-стари и съответно с по-неприятни условия. Припомняме, че Дупница е известна като Българското Милано, заради големият брой хора от областта, които ходят в италианския град и околностите му, за да работят.

🔘 5 лица, върнали се от Италия и поставени под карантина заради коронавируса, не са открити на адреса си от органите на МВР. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов. По думите му на тези лица няма да бъде изплатен болничен, но това не е истинският проблем.

🔘 "Не трябва политиците да се правим на лекари и обратното. Нека не изпращаме грешни послания. Нека да не се всява паника. Най-важното в момента е да избегнем страховете и паниката, да не прекъснем обществения живот и да предизвикаме парализа. Указанията на Националния оперативен щаб са ясни. Но държавата трябва да подпомага с всички възможни ресурси и с потенциала, който има. Обръщам се към всички сънародници – много е важна самодисциплината, максималното ограничаване на контактите и грижата за възрастните хора, защото те са най-уязвими." Това каза президентът Румен Радев при посещението си в Плевен.

🔘 Втора градска болница в София се превръща във Втора инфекциозна болница. Има издадена заповед на здравния министър. По думите на зам.-кмета Дончо Барбалов вече има дезинфектанти, "известно количество защитно облекло", но тепърва при отваряне на болницата ще има още доставки. Има 3 легла с кислородни апарати за обдишване – за най-тежките случаи. Медицинският персонал ще е минимум 40 души, плюс административен персонал. Барбалов каза, че никой не може да бъде принуден да работи, но администрацията ще се постарае да убеди всеки работещ, че е защитен. Предвиден е и отделен вход за болни от туберколоза, защото инфекциозната болница няма да бъде открита само заради случаи на коронавирус.

🔘 Забранява се продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт на София. Началникът на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева заяви, че засега не се предвижда на учителите в столицата да се раздават защитни маски. Още мерки срещу коронавируса в столицата.

🔘 Масово затваряне на магазини в базар "Илиянци" (ВИДЕО).След акцията на СДВР, пожарната, жандармерията, РЗИ, НАП и Инспекцията по труда 28 от 31 обекта в "Илиянци" са с предписания за затваряне. Служители от инспекцията по труда са хванали петима без трудови договори. От НАП са съставени 11 акта и съответно 11 съобщения за запечатване на търговски обекти. 9 са съставените актове от служители на пожарната. Полицаи от отдел „Икономическа полиция“ - СДВР са образували 1 досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

🔘 Националната агенция за приходите призова гражданите да не посещават нейните офисите, а да използват онлайн услугите ѝ.Клиентите които разполагат с ПИК или електронен подпис, могат да ползват всички предоставяни от НАП електронни услуги на ТОЗИ ЛИНК.

🔘 Усложнената епидемична обстановка в страната налага въвеждането на пропускателен режим за посещение на граждани в община Асеновград.

🔘 д-р Кунчев изрично помоли при грипоподобни симптоми да се обаждаме на личния лекар по телефона, а не да ходим на място. Според него, все още много хора не вземат насериозно препоръките.

🔘 Националният здравен инспектор каза и, че не е необходимо всички лекари и медицински сестри плюс шофьори на линейки постоянно да са с маски и защитни костюми - само в случаи, в които има подозрение или е доказано, че говорим за коронавирус.

🔘 Изрично д-р Кунчев посочи и, че за него е "несериозно" да има откази на медицински лица да помагат на (потенциално) болни от коронавирус. Той добави, че много по-опасни са пациенти например с хеморагична треска, където смъртността е много по-висока от COVID-19.

🔘 С извънредно решение на членовете на УС Столична лекарска колегия на БЛС създаде Фонд за подпомагане на лекарите в създалата се епидемиологична обстановка в страната за борба с коронавируса. Редът за кандидатстване за помощ от Фонда за подпомагане на лекарите в борбатата с коронавируса е чрез e-mail, а не писмена молба в офиса.

🔘 Кризисният щаб обмисля ангажиране на доброволци-студенти и от БЧК, но те няма да работят и не могат да работят в отделения.

🔘 Основен проблем в ситуацията с разпространението на коронавируса е недостигът на респираторни апарати и липсата на здравни работници. Това заяви депутатът от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов. По думите му "процедурата за поръчка на респиратори е изключително сложна, но когато има търсене – има и предлагане."

🔘 Можем да произвеждаме това, което ни е нужно, заяви премиерът Бойко Борисов, който провери производството на защитни маски в Габрово. Само в рамките на три дни имаме 40 хиляди метри плат, съобщи Борисов и добави, че се работи на пълни обороти, за да може максимално бързо да се отговори на нуждите на доктори, сестри, санитари, социални работници и др."Пет млн. лева сме осигурили на ген. Мутафчийски за респираторни апарати. Действа се максимално бързо", каза още Борисов.

🔘 Предложение до кмета Живко Тодоров да се преведат 50 хиляди лева от общинския бюджет на общинското предприятие "Мересев" за производство на маски е направил Янко Янков, общински съветник от Истината за Стара Загора. То е направено във връзка с обявяването на световна пандемия от Световната здравна организация (СЗО) заради COVID-19.

🔘 Заради пандемията от коронавирус, обявена от СЗО, чуждите граждани, включително и българи, пътуващи през Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Мерките и ограниченията ще се прилагат и върху морските и речните превози, съобщи МВР. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Какви са ограниченията по всяка граница?

🔘 "Нашата държава е поредната, в която навлиза коронавирус, би трябвало да се учим от опита на тези, при които епидемията вече е в разгара си или преминава". Това коментира пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

🔘 Управителят на НОИ Ивайло Иванов съобщи, че до момента 39 души ползват болничен с диагноза коронавирус. Очаква се да дойдат и болничните за карантина. Според Иванов има много защитни механизми за стабилността на НОИ. Единият от тях е да се внесе искане до Народното събрание за коригиране на бюджета на държавното осигуряване, другото е с решение на Министерски съвет за допълнителен трансфер за допълнителен бюджет. "Поне засега от гледна точка за финансовата стабилност нямаме притеснения", каза Иванов. Той допълни, че не очаква да има злоупотреби с болничните заради коронавируса.

🔘 Асоциацията на заведенията и сдружението на собствениците на заведения изпрати отворено писмо до председателя на НС Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в което се настоява за държавна намеса и подкрепа на бранша. За последните 3-4 дни, след като у нас бе регистриран първият случай на коронавирус, заведенията са се опразнили наполовина. Спадът на клиенти е с 50%, съобщи Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той твърди, че сервитьори масово се изпращат в отпуск зарази заразата. Масово валят и откази от резервации. Коронавирусът опразни заведенията.

🔘 Българската петролна и газова асоциация с мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса по бензиностанциите: регулярна дезинфекция на всеки 30 минути; да се ограничи използването на прибори, чаши и чинии за многократна употреба; задължително е спазване на висока лична хигиена от служителите; служителите в бензиностанции да съветват клиентите за заплащат чрез банковите си карти, а не в кеш.

🔘 Да бъде премахнат данък дивидент, както и да отпадне задължението на работодателите да заплащат първите три дни от болничните. Тези мерки срещу последствията за икономиката ни заради коронавируса предлагат от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

🔘 Заради коронавируса, кампанията "Бъди войник" за набиране на войници засега е спряна и се обмисля провеждането й чрез електронна платформа.

🔘 В битката с коронавируса се включи и български изобретател от Русе. 73-годишният инженер, учен и изобретател Койчо Митев, е разработил революционен метод за справяне с коронавируса. Той е разработил нова маска за лице, която твърди, че с електрически ток може да обезврежда бактериите.

🔘 Нови мерки и забрани за спортни събития в България заради коронавируса - спират спортните събититя на закрито, има изключения.

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 15 131 са вече заразените с новия коронавирус в Италия. Броят на починалите от заразата пък прехвърли психологическата бариера от 1000 и вече е 1016. Средната възраст на жертвите на болестта е 81 години! Припомняме, че страната е под карантина. Болни обаче има от всички възрастови групи. Италия обяви и нови мерки: затваря всички магазини и заведения, без супермаркетите. 

🔘 Вчера Италия поиска помощ от Китай, днес самолет на China Eastern Airlines с медицински експерти и санитарни материали  излетя от Шанхай за Рим. Според китайското англоезично електронно издание Global Times, на борда на Airbus A350 има девет медицински експерти, като самият самолет превозва и 31 тона медицински консумативи, включително кръвна плазма на китайски пациенти, които са се възстановили от смъртоносния вирус.

🔘 Дания в "извънредна ситуация" и с драконовски мерки срещу коронавируса. Затварят се всички детски градини, училища и университети за срок от две седмици, за да ограничи разпространението на коронавируса. На пресконференция премиерът Мете Фредериксен обяви, че всички служители в държавния сектор, които нямат значителни функции, ще бъдат изпратени вкъщи в платен отпуск, а тези в частния ще бъдат призовани да работят от домовете си. Всички събития на закрито, на които се събират над 100 души, са забранени. В Дания все още няма смъртен случай, но броят на заразените с Covid-19 непрекъснато се увеличава, в момента по данни на Джонс Хопкинс е 617 души, основно пътували до Италия. Решението за карантина в цялата страна е взето, след като здравните власти регистрираха нови 442 случая на коронавирус. Така общият брой на заразените в Дания нарастна на 1303 души.

🔘 Според "Джонс Хопкинс", потвърдените случаи във Франция са 2284, като за оздравели все още се считат само 12 души, а смъртните случаи са 48.

🔘 В Испания случаите са 2277, като за оздравели се считат 183 души, а смъртните случаи са вече 55. В страната има и скандал – че на 8 март двама депутати от крайнодясната партия Vox, които вече са били болни, включително генералният секретар на партията Хавиер Ортега, са отишли на организиран митинг в Мадрид и са се ръкували масово с хората. Партията вече се извини официално, че изобщо е организирала събитието. Испания вече забрани всички директни полети до Италия. Междувременно стана ясно, че и испанската министърка на равенството - Ирене Монтеро, е с положителен тест за коронавирус. Съпругът й - лидер на радикалната лява партия "Подемос" и вицепремиер Пабло Иглесиас" - е под карантина. Всички членове на правителството са се подложили на тест, очакват се резултатите. Заседанията на правотелството ще се провеждат под формата на видеоконферентна връзка. Испанското правителство одобри мегапакет от 2,8 милиарда евро в помощ на действията на властите в автономните области срещу икономическия ефект от коронавируса. Това съобщи министър-председателят Педро Санчес. Една от най-емблематичните сгради в света - "Саграда Фамилия" в Барселона ще бъде затворена за посещения от утре, 13 март, заради разпространението на коронавируса.

🔘 Австрийските власти съобщиха за първи смъртен случай вследствие на коронавируса в страната - 69-годишен мъж, починал в столицата Виена. Мъжът наскоро е бил в Италия. В Австрия до момента има 302 потвърдени случая на заразата. Четирима души са оздравели.

🔘 В Германия болните са 2078, за оздравели се считат 25 души, а починали са трима. Заради разпространението на болестта е отложен конгреса на ХДС за избор на наследник на Меркел, който трябваше да се проведе на 25 април.

🔘 Във Великобритания случаите на болни са почти 460, починалите са вече 8, за оздравели се считат 19.

🔘 2 284 са доказаните случаи на коронавирус във Франция. 48 души са починали, а 12 са се излекували.

🔘 43 са общо случаите в Ирландия, властите се страхуват, че вирусът ще докара страната до бюджетен дефицит. Ейре затваря училища, университети и налага ограничения на обществения транспорт.

🔘 Заради големия брой заразени с новия тип коронавирус Словения обяви епидемия в страната. Властите в страната обявяват 82 потвърдени случая на коронавирус, като за последното денонощие броят на заразените се е увеличил с 26, и очакват увеличение следващите дни. Според данните на Джонс Хопкинс болните са 57. Активирани са всички служби за гражданска защита. Идващите от Италия камиони се връщат, тъй като съседна Хърватия не позволява влизането им на своя територия, в резултат на което възникна напрежение в Словения.

🔘 Първи смъртен случай в Полша е регистриран в град Познан. Починала е 57-годишна жена, която страдала от други сериозни заболявания. До момента в страната има 47 заболели, 317 души са с подозрение за коронавирус под карантина в болинци в очакване на резултати. Под домашна карантина са над 1 000 души. Началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик призова поляците да работят надомно, ако това е възможно.

🔘 Правителството на Словакия обяви извънредно положение на територията на цялата страна, което влиза в сила в 7:00 часа българско време на 12 март, заяви премиерът Петер Пелегрини. До 11 март в Словакия са регистрирани 10 случая на заболяване с COVID-19.

🔘 Правителството на Латвия също обяви извънредно положение заради разпространението на коронавируса, което ще е в сила от 13 март до 14 април, предаде Медуза.ио.

🔘 В Гърция болните са вече 99, има и първи смъртен случай. Починалият е 66-годишен мъж, който е страдал и от други здравословни проблеми. Там затворени са всички учебни заведения за 2 седмици. На този етап страната ни не е пострадала толкова, колкото останалите държави. Но, не трябва да си правим илюзии, най-трудното предстои. Това каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в обръщението си към нацията по повод разпространението на коронавируса. Той обърна специално внимание на поведението на църквата, която отказа да отмени събиранията си в храмовете. 

🔘 Гръцки ферибот е поставен под карантина заради подозрителен за новия коронавирус случай на борда. Фериботът по линията Кавала - Лимнос е тръгнал снощи по курса си с един час закъснение. Преди да отплава е пристигнала линейка и е откарала пациент с оплаквания за висока температура - предполага се - член на екипажа. Корабът е поставен под карантина в пристанището на остров Лимнос, а на пътниците не се разрешава да слязат на брега. Все още не им е дадена официална информация и на борда цари паника, твърди гръцката телевизия Скай. На кораба има 345 пътници и 77 души екипаж.

🔘 В Сърбия официално потвърдените случаи бързо се увеличиха – вече са 18 т.е. за вчера, 11 март, има установени нови 6 случая само привечер. Сръбските власти забраниха масови събирания в затворени пространства, включително митинги преди парламентарните избори, насрочени за 26 април. Всеки, идващ от Италия, Китай, Иран, Южна Корея и Швейцария, където официално болните са около 650, минава през медицински контрол. Президентът Александър Вучич призова онези, които са посетили заразени региони или имат контакт с хора оттам, да се обърнат към лекар. Сърбия затвори общо 44 гранични пункта. Сред тях са и тези с България – „Олтоманци”, „Стрезимировци” и „Брегово”. Заради коронавируса, трафикът от и за Сърбия ще се пренасочва само през „Калотина” и „Връшка чука”.

🔘 Северна Македония: Католическата църква спира всички свои дейности в следващите 14 дни в съответствие с мерките на правителството за защита от коронавируса. Там регистрираните случаи на коронавирус са 7.

🔘 В Хърватия случаите са вече 19. От понеделник трети канал на Хърватската радио и телевизия (ХРТ3) ще излъчва само образователни програми, предназначени за ученици, по решение на правителството. Програмата ще се нарича "Училище на Трети канал". Учители и преподаватели от училищата ще участват в тази програма.

🔘 В Албания само за последните 24 часа са регистрирани 8 нови заразени с коронавирус, така общият им брой достигна 23. В страната има 1 смъртен случай. От 13 март до неделя (15 март) в полунощ в Албания е забранен междуградският трафик, както и движението на частни превозни средства към осем от дванадесетте области в страната:от Тирана и Дуръс към други райони, както и междуградски трафик Тирана-Дуръс и обратно. Забраната важи и за Шкодра, Вльора, Лежа, Елбасан, Фиер и Люшня. Пътният трафик в тези райони ще бъде отворен само за линейки, превозни средства, които изпълняват функции на държавни служби, и тези, които превозват храни и други потребителски стоки. Преди това премиерът Еди Рама благодари на религиозните общности, които решиха да прекратят всички религиозни дейности като мярка за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

🔘 В Чехия са 94, в Унгария са 13, а в Кипър са 6, гласят данните на "Джонс Хопкинс". В Румъния случаите вече са 47.

🔘 Турция все още е с официално един регистриран случай на коронавирус, но туроператорите в страната вече се обърнаха към властите с искане за финансова подкрепа заради разпространението на болестта. Министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой предложи по-рано туристическият сезон да започне не през март, а в края на април. Заради регистрирания официално случай, за една седмица във ваканция са пуснати всички ученици, а университетите няма да работят за 3 седмици. До края на март в многомилионния Истанбул са отменени театралните представления, преустановени са занятията на курсове за художествено и професионално обучение, затворени са музеите, стопанисвани от градските власти. Министърът на отбраната Хулуси Акар пък посочи, че се ограничават международните контакти на военнослужещите, а военни делегации няма да бъдат изпращани зад граница. За определен срок се отменят и градските отпуски в края на седмицата на военни и курсисти, посочват турски медии.

🔘 Отменят се военни учения: Норвегия отмени ученията на НАТО Cold Response 2020; най-мащабните учения на НАТО в Европа Defender 2020 - официално обявената му цел е отработване на възпиране на Русия; Пентагонът обяви засилени мерки за сигурност за борба с разпространението на вируса сред военните и отмени ученията African Lion в Африка.

🔘 Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви редица мерки, за да гарантира, че банките, които се намират под неин пряк контрол, ще могат да продължат да изпълняват ролята си при финансирането на реалната икономика в условията на разпространение на COVID-19.

🔘 На 13 март ЕС ще обяви мерки за защита на икономиката на съюза."Европейският съюз не одобрява факта, че решението на САЩ да наложат забрана за пътуване е взето едностранно и без консултации", казаха председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в писмено изявление. Според Мишел решението означава прекратяване на търговията. "Коронавирусът е глобална криза, не се ограничава до нито един континент и изисква сътрудничество, а не едностранни действия", заявиха лидерите на ЕС.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 Случаите на болни от коронавирус в глобален мащаб за едно денонощие се увеличиха двойно спрямо предишното денонощие т.е. за последните 24 часа разболелите се в цял свят са над 7000 души. Общо болните са повече от 127 863 души, за оздравели се считат над 68 310 души, а смъртните случаи са 4 718 съгласно данните на университета "Джонс Хопкинс".

🔘 Подробна статистика, основана на данни от "Джонс Хопкинс", СЗО, Китайския национален център за контрол и превенция на зараза (КЦКПЗ), дава следната картина – 80% от заразените карат болестта сякаш са болни от грип. 13,8% обаче трябва да бъдат хоспитализирани, а 4,7% от случаите стават критични, като специално това е статистиката на КЦКПЗ, т.е. имат нужда от интензивна болнична помощ. В момента около 55% от разболелите се са оздравели. Отново според данните на КЦКПЗ, 1 на всеки 6 души на възраст 80 и повече години, които са били контактни, се заразяват. При възрастова граница 70-79 години, вече става въпрос за 1 на 12 души, при 60 – 69 години е вече 1 на 27, при 50 – 59 е 1 на 76, при 40 – 49 години става 1 на 250, при възраст 10 – 39 години се разболява 1 на 500 души, а най-малките почти не са засегнати.

🔘 Статистическа аномалия за болните в Китай - там има нови 200 болни, според американския университет "Джонс Хопкинс", но няма такива данни в сайта на китайското здравно министерство, където данните сочат 24 нови разболели се за денонощие. „Джонс Хопкинс” коригира числото на болните там в посока надолу, като намали болните с 23 души – вече са 80 932, а вчера по това време бяха 80 955. Според китайското здравно министерство обаче болните са се увеличили само с 15 души – вече са 80 793. За оздравели се считат почти 63 000 души, смъртните са 3172. 

🔘 Междувременно, старшият медицински съветник на китайското правителство Чжун Наншан, обяви, че Световната пандемия от коронавирус вероятно ще приключи до юни. Много от внесените отвън случаи в Китай са безсимптомни пациенти и нивата на повторна инфекция сред възстановените пациенти са ниски, заяви на пресконференция Чжун, 83-годишен епидемиолог, известен с това, че е помогнал в борбата с епидемията от SARS през 2003 г. Чжун заяви, че очаква епидемията в Китай да бъде под контрол до края на април, като пикът ще се случи този месец. Той каза, че едно лекарство, използвано в клинични изпитвания за лечение на пациенти - хлорохин фосфат, който се използва срещу малария - има положително въздействие, като пациентите обикновено биват тествани отрицателно след около четири дни.

🔘 Пикът на епидемията от коронавирус в Китай като цяло е преодолян, заяви говорителят на Държавната комисията по въпросите на здравеопазването Ми Фън."В момента, с изключение на Ухан, във всички градове на провинция Хубей в течение на една седмица не е регистриран нито един нов случай на зараза", каза той.Извън провинция Хубей са регистрирани 7 нови случая, 6 от които са при хора, пристигнали отвън. Намалява броят на заболелите като цяло. Тези данни се приемат като доказателство, че пикът на тази вълна от епидемия в Китай е преодолян.

🔘 Видеоклип с компилация от кадри за мерките, които взема Китай срещу коронавируса, става все по-популярен във Facebook.

🔘 Китай отмени разрешителните за покоряване на Еверест заради коронавируса. През миналата година по време на пролетния прозорец, белязан от голям трафик, рекордните 885 души стигнаха до върха. 644 от тях покориха Еверест от Непал и 241 от северната страна в Тибет.Непалската страна остава отворена засега, въпреки че някои оператори на експедиции са забелязали отмяна и алпинистите са били помолени да представят 14-дневна история на пътуванията и медицински документи.

🔘 САЩ забрани официално пътуванията от Европа за 30 дни, но Великобритания не влиза в това число. Мярката влиза в сила от полунощ в петък. Държавният департамент пък препоръча на американците да преразгледат плановете си за пътуване в чужбина. Американският президент Доналд Тръмп също така заяви, че ще инструктира Министерството на финансите да отложи плащането на данъци "за определени лица и предприятия, които са отрицателно засегнати" от епидемията, което според него ще внесе повече от 200 милиарда долара ликвидност в американската икономика. Тръмп призова Конгреса "да предостави на американците незабавно данъчно облекчение на заплатите", за да помогне за противодействие на въздействието на епидемията. В САЩ болните са над 1300 според „Джонс Хопкинс”, при 38 починали и 8 считани за оздравели.

🔘 В Иран болните според „Джонс Хопкинс” са 10 075. Смъртните случаи са 425, за оздравели се считат 2959, но тези данни изглеждат много съмнителни. Статистиката показва нови 75 жертви и 1075 заразени само за 24 часа. Болни са множество висши служители, политици, духовници и висши военни. Поне 7 политици и държавни служители са починали от вируса. Иран е четвъртата най-засегната държава след Китай, Южна Корея и Италия. Иранските власти многократно призоваха хората да избягват неналожителните пътувания и да си стоят вкъщи."Останете си у дома. Не ходете да пазарувате. Като пренебрегвате нашите препоръки, правите работата ни още по-трудна", обърна се към иранците здравният министър Саид Намаки на живо от телевизионния ефир.

🔘 В Южна Корея има увеличение на болните с малко над 100 души и те са вече 7869, по официални данни от местното здравно министерство. Оздравелите са 333, смъртните случаи са 66.

🔘 В Русия болните са 28, трима се считат за оздравели. Нови 8 случая са регистрирани в Москва и Московска област, като всички те са били в Италия в последните две-три седмици.

🔘 Задава ли се криза в енергетиката? Движението на цената на основната суровина - суровият петрол, предизвиква катаклизми.

🔘 Грета Тунберг призова последователите си да спрат протестите срещу бездействието срещу климатичните промени.

🔘 Холивудската звезда Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън, която е с български корени, са дали положителен тест за коронавирус. 63-годишният Хенкс заяви, че той и жена му имали треска, докато са в Австралия и сега ще бъдат изолирани и наблюдавани. В Австралия потвърдените болни са 139 души.

🔘 Какви мерки за сигурност предприемат звездите срещу коронавируса (СНИМКИ)

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Нови симптоми на COVID-19 са регистрирани в Сингапур - симптоми, които подсказват, че си заразен с треска денге, но не си. Става въпрос за висока температура и обрив, като няма кашлица и болки в гърдите. Понякога дори лабораторните изследвания "може да покажат неправилно положителни резултати за денге".

🔘 Коронавирусът може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние до 4,5 метра, далеч по-голямо от “безопасното разстояние”, препоръчано от здравните власти по света. Това показват резултати от последни изследвания на екип от китайски епидемиолози.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Български поглед: Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Въвеждат се два типа мерки за сигурност в цялата страна, стана ясно на заседанието на Съвета по сигурност, като основната тежест за изпълнението им ще падне върху кметовете на отделните градове. Първите са в области без потвърдени случаи, а вторите са в области с потвърдени случаи.

- Кина и тетри: "Обединихме се около мнението, че кина и театри, ако бъдем гъвкави, за да може след всяка прожекция да се дезинфекцира." Премиерът обясни и че хората ще бъдат настанявани през място в залите. Културно-масовите прояви се ограничават до 250 човека на закрито, с минимално разстояние от 1м между присъстващите. На този етап, според проф. Мутафчийски, тези ограничения могат да се препоръчат и за областите с регистрирани болни от коронавирус.

- Спортните мероприятия на закрито (като квалификационните състезания за Олимпиадата 2020 - специално с отборите на Южна Корея, Иран, Италия) ще се провеждат при същите условия - до 250 души, през място или 1 м разстояние. При международни прояви, участници от рискови страни ще трябва първо да преминат 14-дневна карантина на територията на България. На места с коронавирус спортните срещи се отлагат, само при невъзможност по изключение може да се прецени дали да се проведат при закрити врати.

- В училищата всеки учебен час ще започва с инструкции за лична хигиена. Въвежда се и трикратна дезинфекция на сградите в рамките на деня. (Инструкции и материали ще бъдат разпратени до всички директори.) Учениците с грипоподобна симптоматика ще бъдат незабавно освобождавани от час и насочвани към личен лекар."Спиране на учебни часове за 14 дни ще има само, ако в конкретно училище се констатира случай на коронавирус." Това заяви ръководителят на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Същото важи и за ясли и детски градини.

- Ако има контактен ученик, той си остава у дома, уведомява се учебното заведение, а в последствие РЗИ по места решава дали да затвори институцията за двуседмична карантина.

- Забранява се посещение на външни лица в домове за социални услуги, домове за възрастни хора и за деца на местата с регистриран случай на коронавирус.

- В области с коронавирус се забранява провеждането на масови мероприятия, бели, зелени училища и екскурзии.

- Отменят се конгреси, конференции и всякакви научни прояви.

- В области с коронавирус пътуванията се спират. Могат да се осъществят само при три случая: трудови/служебни причини, здравословни или неотложни причини. "Това не значи затваряне на градовете. Не трябва да спира производството, не трябва да спира икономиката, не трябва да спира работата на администрацията, но трябва да спре излишното ходене наляво-надясно", подчерта проф. Мутафчийски и уточни: "Това е по-скоро вербална, отколкото императивна препоръка".

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

🔘 По двама полицаи ще има пред всяка болница в засеганти райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения."Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше", коментира Борисов.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендатнско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по върпоса, пор азпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 Заради втората грипна вълна в страната с грип тип Б "Виктория", здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com