Бойко Борисов предлага да не се удължава грипната ваканция (ВИДЕО)

12420
Бойко Борисов предлага да не се удължава грипната ваканция (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов предлага грипната ваканция да не се удължава след сряда, защото няма смисъл от дълги прекъсвания на учебния процес.

Борисов каза това след видеоконферентната връзка с премиери на други страни по темата за коронавируса. Той поясни, че ефектът от грипните ваканции е много малък или нулев, а едновременно с това те удрят по икономиката и особено по средния и малък бизнес, тъй като родителите не могат да ходят на работа. От друга страна се правят и сборни групи включително и по фирми и по учреждения, така че ефектът от ваканцията се оказва нулев.

Освен на стопанския живот, ще се нанесе щета на учебния процес, смята още премиерът и посочи предстоящите матури.

Председателят на Оперативния щаб генерал майор Венцислав Мутафчийски заяви, че ще обмислят темата с грипната ваканция за учениците. 

Коронавирусът приземи авиокомпаниите

Отрицателните икономически последици от епидемията на коронавируса COVID-19 се отразиха най-напред на гражданската авиац...

"Най-важното нещо, за да се справим с коронавируса в световен мащаб, е да има солидарност между държавите. Нужни са съвместни усилия, за да се осигурят тестове за болничните заведения. Светът трябва да се обедини, за да намери ваксина и лекарство", написа Бойко Борисов в профила си във Facebook. "С Националния оперативен щаб за короновируса участвахме в международна видеоконференция във връзка с разпространението на COVID-19 и предприемането на мерки за ограничаване на болестта. В нея се включиха премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, канцлерът на Австрия Себастиан Курц, премиерът на Румъния Лудовик Орбан, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, италианският премиер Джузепе Конте, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, както и представителите на медицинските власти на съответните държави. Разговорът беше ползотворен. Всеки един сподели своя опит. Обсъдихме възможностите за предприемане на координирани действия за справяне с болестта".

Конферентният разговор бе по инициатива на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Участниците информираха за ситуациите в техните страни и мерките срещу коронавируса.

Нетаняху предложи да бъдат разработени домашни тестове за коронавирус, за да могат хората да се проверяват вкъщи. Да има сигурни места, хъбове за пътуване. Тези места да бъдат чисти и дезинфекцирани. Индустрията според него също трябва да се обезопаси. До края на деня Израел ще има повече информация за разработването на ваксина срещу коронавируса.

Българският премиер информира колегите си, че у нас вече има 4 регистрирани случая на заболели с вируса. „Най-важната дума в този разговор е „солидарност“. Много е важно да осигурим тестовете за болниците в нашите държави“, призова той.

В матурите няма да има учебен материал, който не е взет заради грипа и коронавируса

Заради епидемиологичната обстановка (грипната ваканция и коронавирус) в България учебен материал, който не е взет, няма да бъде даван н...

„Второ – светът да се напрегне и да намери ваксина и лекарство. Убеден съм, че стопанската и финансова криза чука на вратата ни. Наред със всичко друго, изключително сме притеснени от миграционната криза и нелегалните мигранти, които влизат в Европа. Това са стотици хиляди хора, които не са под контрол. Идват от тежко заразени райони. Това е допълнителна, утежняваща ситуация в региона. Много от държавите забраниха износа на тестове, медицински облекла. Всяка държава се спасява сама по себе си, но думата „солидарност“ значеше нещо преди това“, каза още българският премиер.

Българският премиер призова държавите да поддържат непрестанна връзка помежду си и да обменят тестове за вируса, както и най-неотложните медикаменти, ако това се наложи. 

Борисов поиска да знае от останалите лидери какви мерки са взели за отлагане на учебните занятия в училища и детски градини, след което обяви, че грипната ваканция у нас може да приключи тази сряда, но това трябва да бъде решено от кризисния щаб. Премиерът обяви още, че е намерено решение за това защитни облекла и маски да бъдат произвеждани в България, за което днес ще се проведе среща при министъра на икономиката Емил Караниколов. 

Вижте още:

Борисов: Да покажем, че сме дисциплинирана нация, взимаме мерки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com