Лекар: В България се направиха всички възможни грешки за безпрепятственото вихрене на вируса

30314
Лекар: В България се направиха всички възможни грешки за безпрепятственото вихрене на вируса
Снимка: Личер архив във Фейсбук

"Закъснели размисли…. Много хора си задават въпроса защо пандемията тази есен се развихри с такава сила в цяла Европа. Нали страните от ЕС проведоха различни по степен и вид противоепидемични мерки, а кривата на разпространение на вируса стръмно пое нагоре навсякъде.

От Швеция която разчиташе на стадния имунитет до Белгия и Англия които бяха твърде стриктни в налагане на социалната изолация. Дали всичко това не налива вода в мелницата на известен наш инфекционист, когото сега са решили да обявят за главния виновник заради несправяне с епидемията и у нас", пише доктор Румен Симов във Фейсбук.

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксинираните не трябва да спазват ограничения

Ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да спазват противоепидемични ограничения. Това заяви директорът на департамент „Имунология...

"Съгласен съм, че новият вирус трябва да мине през по голяма част от обществото, но това не може да се остави без контрол. Още повече, че за достигане на прословутите 70% не е задължително всички да са преболедували, а спокойно тази цифра може да се допълни и с ваксинирани. Опита от пролетта показа като най-добра мярка за контрол на епидемията социалната изолация на хората, но това не можеше да продължава дълго. Изолацията нанася непоправими щети на икономиката, на психиката на хората и правилното развитие на подрастващите.

В България управляващите направиха всички възможни грешки за да може вируса да се вихри безпрепятствено и страната ни да се нареди на едно от първите места по заболеваемост и смъртност в Европа. Бездействието от страна на правителството или неправилно взетите решения доведоха до тези плачевни резултати. Ние ще бъдем на първо място по смъртност от Ковид на глава от населението…ние ще бъдем на първо място по умрели от този вирус лекари и медицински сестри… Ние ще бъдем на първо място по необразованост сред учениците… За икономиката не ми се говори, защото съм лаик в тази област. А трябваше да се направят само две неща според мен.

1. Да се предприемат правилни медицински действия. Правителството се луташе в решенията си да се обособят ли отделни болници за Ковид болните или всяка болница да има такова отделение. Видя се примера с Втора градска болница, която трябваше да бъде такава и неуспеха да я направят. А това беше правилното решение. Разкриването на отделения във всяка болница на практика блокира много от дейностите им.

По този начин много хора с други заболявания не получиха нужната им помощ, а други заразили се с този вирус, не можаха да стигнат до там където щяха да им помогнат. Трябваше да се разкрият отделни болници за всички райони в страната. Да бъдат обзаведени с необходимата апаратура и да се разкрият Интензивни отделения към всяка от тях. Нищо не бе направено през цялото лято и ранната есен. Правителството през това време гонеше стадния имунитет в най лошия му вариант.

Мангъров: При среща с COVID се получава по-мощен имунитет, отколкото с ваксина

Хората, които са изкарали вируса, не трябва да се ваксинират. Човек, когато се среща с вируса в пълната му антигенна цялост, дава много...

2. Втората и според мен немаловажна дейност бе да се предприемат мерки за контрол над разпространението на вируса. Спирането му на този етап беше мисия невъзможна. Видя се, че локдауна работи, но за съжаление той не можеше да продължава вечно. Правителството пропусна да забележи, че основният източник на разпространяване бяха децата. Те не боледуваха тежко или изкарваха болестта безсимптомно, но предаваха вируса. Според английски източници 75% от децата до 10 г. прекарват заболяването без да забележат, а по големите до 50%.

Трябваше да се отбележи, че с тръгването на децата на училище от 15-ти септември заболеваемостта започна да расте. Ако беше отчетена тази особеност на Ковид 19 трябваше да се предприемат мерки за контролираното му изпускане в обществото - така както се прави при грипна епидемия. Такива мерки още са – по-ранното започване на училище, спиране на учебните занимания с пълно затваряне на детските и учебните заведения през определени недълги интервали, продължаване на учебната година и през лятото, засилено изследване на малките деца за носителство на вируса и карантинирането им... Тези и други подобни дейности щяха да забавят разпространението на вируса до изработване на ваксина или лекарство.

Само тези две неща да беше направило правителството кривата на заразяване и смъртност щеше да има синусоиден характер, но щеше да бъде с по ниска стойност. Неправилните действия се дължат на неправилни политически решения, а не толкова на медицински. Ако трябва да бъдат обвинявани в нещо лекарите ръководещи тази борба, то е в прекаленото съобразяване с действията на политиците. Противоепидемичната война не е проста работа, за да бъде оставена в ръцете на немедицински лица."

Още: Стойчо Кацаров: Не е нужно да се ваксинира цялото население

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com