"Лекари в помощ на пациентите": Кои специалисти трябва да посетим при бременност

3896
"Лекари в помощ на пациентите": Кои специалисти трябва да посетим при бременност
Снимка: iStock/Guliver

И в днешната рубрика на Actualno.com – “Лекари в помощ на пациентите” ще продължим темата за бременността. С акушер-гинеколога д-р Лилия Колева ще обърнем внимание на персоналната медицинска история на жената и това кои специалисти трябва да посети.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Подготовка и профилактика в ранна бременност

Един от най-важните прегледи е генетична консултация. Въпреки, че по-голямата част от бебетата се раждат здрави, при всяка бременност съществува известен риск за генетично заболяване на плода. Преди забременяване или при регистриране на бременността е важно снемането на щателна анамнеза, включваща информация за минали и настоящи заболявания, протичане на предишни бременности, фамилна история на двамата партньори. Най-значително внимание се обръща на случаи на изоставане в интелектуалното развитие, вродени аномалии, необичайно ранно начало на заболявания, множество засегнати родственици.

С цел профилактика на част от генетичните заболявания се препоръчват две основни категории изследвания – такива, които се извършват преди настъпване на бременност и такива, които се провеждат по време на бременността.

Към първата категория спадат тестовете за носителство на наследствени генетични заболявания.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Подготовка за бременност

По отношение на тестовете, които се извършват по време на бременността, има няколко скринингови изследвания, препоръчващи се на всяка бременна:

  • Фетална морфология – ехографско изследване, позволяващо откриване на структурни аномалии при плода.
  • Ранен биохимичен скрининг – комбинира три показателя (майчина възраст, ехографски преглед на плода и серумни маркери на бременната). Дава информация относно риска за раждане на дете с хромозомни аномалии (синдром на Даун, Едуардс, Патау, Търнър) и риска за някои усложнения на бременността (прееклампсия).
  • Неинвазивен пренатален тест – установява широк спектър от генетични болести, включително хромозомни болести.

Гинекологичен онкопрофилактичен преглед влиза задължително в алгоритъма за профилактика. Позволява откриването на заболявания, пряко свързани със забременяване и износване на бременността. Част от пациентките забременяват на фона на възпалителни и предракови изменения. Това води до редица проблеми след това.

Важно е да се направи преглед и при специалист по образна диагностика/мамолог. Преди предстояща бременност е задължително посещението за преглед на гърди. Най-лесно достъпен и безвреден е ултразвуковия метод. Служи за откриване на доброкачествени,възпалителни заболявания и злокачествени заболявания.

Не трябва да се забравя и консултация по ендокринология – всяка пациентка с наднормено тегло, диабет, нарушена функция на щитовидна жлеза задължително се насочва за допълнителни изследвания преди бременността. Пациентки с фамилна история за подобни заболявания също. Хормоните на щитовидната жлеза участват в нормалната функция на мозъка на плода, което се случва през първия триместър.

Консултация с алерголог също е важна. В последните три-четири десетилетия алергичните заболявания показват драматично увеличение на разпространение, както в развитите, така и в бързо развиващите се страни. Разпространението на заболявания като астма, полиноза и хранителна алергия продължава в световен мащаб и се е превърнало в глобален проблем. Особено важно е високата им честота в репродуктивна възраст. При новородените реакцията към различните хранителни алергени възниква още при първата среща с тях.. Консултацията с алерголог не е задължителна по време на бременността, но е силно препоръчителна. Подробното анкетиране и съветване на бременните пациентки по отношение, хранене, използване на козметични продукти и начин на живот би могло да послужи за превенция. Внимание трябва да се отдели на приложението на противоалергични медикаменти, особено в първо тримесечие.

Жените имат 2-3 пъти по-голяма вероятност от мъжете да развият депресивна симптоматика, а най-голям риск има в репродуктивна възраст. Затова лекарите съветват да направим консултация и с психолог. Промяната в настроението, чувството на умора, раздразнителност е типично за бременните пациентки, като това е по-силно изразено в ранните срокове. Понякога това може да прикрие тежки депресивни синдроми, започнали преди бременността. Установено е, че тяхната честота е по-висока при пациентки с непланирана бременност.

Бременността е предразполагащ фактор за развитие на уроинфекций и бъбречни заболявания. Ето затова не трябва да се пренебрегва и консултацията с уролог. Тези заболявания, освен субективни оплаквания, могат да предизвикат повишена честота на предтерминни раждания и възпаления във периода на новороденото. Навременното лечение е изключително важно за профилактиката на тези усложнения.

Важна е и консултацията с гастроентеролог. Бременността предизвиква анатомични и физиологични промени в стомашно-чревния тракт. Те могат да предизвикат симптоми на гадене,повръщане,затруднения в изпразване на червата.

Не на последно място е важно да посетим и стоматолог. Подходящата грижа за зъбите и венците е особено важна за здравето на носеното от тях дете. Пациентките съобщават за оток, зачервяване и кървене от венците, свързано с възпаление на венците. Често задаван въпрос е „Може ли да се лекуват кариеси по време на бременност и безопасно ли е ползване на упойка?“. Болката от зъбен произход е особено силна и може да доведе до стрес за майката. Прилагането на обезболяване става след консултация а акушер-гинеколог и спазване на контраиндикациите за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com