"Лекари в помощ на пациентите": Подготовка и профилактика в ранна бременност

3880
"Лекари в помощ на пациентите": Подготовка и профилактика в ранна бременност
Снимка: iStock/Guliver

В днешната рубрика на Actualno.com – “Лекари в помощ на пациентите” с акушер-гинекологът д-р Лилия Колева ще поговорим за бременността. Това е изключително важен период в живота на жената, който би могъл да даде отражение върху по-нататъшния ѝ живот и върху нормалното развитие и здравословното състояние на нейното поколение. Добрата подготовка, навременната профилактика и адекватното проследяване на всяка бременност стоят в основата на безпроблемното износване и раждане на здраво и доносено бебе.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Подготовка за бременност

Погрешно е мнението, че проследяването на бременността започва след ултразвуково установяване и доказване на плоден сак. Все повече се говори за т.нар. предконцепционно планиране. Обичайно се препоръчва това да стане 3-4 месеца преди началото на опитите за забременяване. В някои страни дори има разделяне на мероприятията за планиране и подготовка.

ПОДГОТОВКА В РАННИТЕ СРОКОВЕ НА БРЕМЕННОСТ

Избягване на вредни навици и фактори на околната среда

  • Алкохол - приемът на алкохол и особено приемът в по-големи количества е световен проблем. Алкохолният прием е свързан с повишен риск от аномалии при плода и изоставане в интелектуалното развитие. Ефектът от прием на алкохол по време на бременност зависи от много фактори – количество, продължителност на консумацията, специфики на метаболизма на майката и плода. Поради трудностите за предвиждане на ефектите и тежките възможни последици, се приема, че няма безопасно количество приет алкохол по време на бременност.

  • Тютюнопушене - в цигарения дим има повече от 3000 химични вещества като биологичния ефект на повечето от тях е неясен. Знае се, че никотинът и въглеродния диоксид водят до свиване на кръвоносните съдове, предизвикват плацентарно увреждане, по-голяма честота на спонатанни аборти и предтерминно раждане. Пасивното и активно тютюнопушене на бременните жени е свързано с повишен риск от предтерминно раждане и е доза-зависимо от броя на пушачите и броя на цигарите.

Към тази група спада и пушенето на марихуана. В България все още малко се говори за това, но поради нарастващата честота на хората със зависимост към нея, проблемът придобива все по-голямо медицинско значение. Пушенето както на стандартни цигари, така и на марихуана се свързва с нарушение във формиране половите клетки, ранна загуба на плода и усложнения в детството.

ОЩЕ: "Лекари в помощ на пациентите": Инфекцията на влагалището

  • Медикаменти и наркотични вещества - свободният прием на лекарствени препарати от пациентките също е огромен проблем. В нашата страна поради липсата на здравна политика за продажба на медикаменти, достъпът до закупуването им е много лесен. Това е причината често жените да приемат лекарства без предварителна консултация с лекуващия лекар и на техен фон да забременяват. Повечето медикаменти преминават през плацентата и достигат до плода.
  • Наднормено тегло - голяма част от населението е с наднормено телесно тегло и води заседнал начин на живот. Голямата е честота му сред хората в млада възраст, съответно в детеродна. Открита е връзка между затлъстяването и трудности в забременяването, в повишен риск по време на бременността. Важно е придържането към принципите на здравословното хранене - да не се надвишават дневните калорийни нужди, да се ограничи приемът на наситени мазнини и прости захари, както и да се осигурява ежедневна физическа активност.
  • Физическо натоварване - препоръчва се леки физически натоварвания ,избягване на екстремни и опасни спортни занимания. За съжаление повечето от жените в съвремието водят застоял начин на живот поради естеството на работа , свързано от своя страна с повишен риск от напълняване и тромбози на съдовете.

  • Работна среда - избягване на нощни смени и продължително стоене прави. Стресът е свързан с повишен риск от повишена маточна активност. Пациентки , работещи в среда с вредни и отровни субстанции задължително се преустрояват на друга позиция.
  • Инфекциозни заболявания - уместно е избягване на групови събирания ,особено през зимните периоди,ограничаване срещите с хора и носене на предпазни средства.Някои инфекциозни забокявания по време на бременност са индикация за нейното прекъсване поради повищен риск от аномалии на плода.

Следващата седмица ще продължим темата, като поговорим за персоналната медицинска история на бременната жена и кои специалисти трябва да посети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване