Лекарите обявиха, че всичките им искания за следващите 3 години са изпълнени

2816
Лекарите обявиха, че всичките им искания за следващите 3 години са изпълнени
Снимка: БГНЕС

Окончателно подписан е Националният рамков договор (НРД) между Българския лекарски съюз (БЛС) и НЗОК. Това обяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, който уточни, че става въпрос за НРД за периода 2020 - 2022 година. И уточни, че договорът може да се променя при желание на някоя от преговарящите страни.

"Всички искания поставени на УС на БЛС по време на 71-вия Извънреден събор са изпълнени", добави д-р Маджаров. Едно от най-важните беше да няма ограничение при изписването на комбинирани лекарства за хронично болни. Ето какви са останалите:

1. В НРД се записа, че болничното лечебно заведение не може да заплаща по-малко от 80 на сто от половината от месечния му приход за заплати на лекари и специалисти по здравни грижи. В частта, предвидена за заплати, разделението е - 64% за лекари и 36% за специалисти по здравни грижи. Министерството на здравеопазването е предложило проект на промени в Закона за здравното осигуряване, които дават право да бъдат заложени изисквания относно структурата на разходите за персонал. Законовите изменения вече са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на заседанието в петък.

"Ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80%, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6", заяви здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от БГНЕС. Здравният министър даде и друг пример - ако медицинската сестра взима 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв., като уточни, че и при двете суми говорим за "не по-малко". Към момента около 90 % от държавните болници вече са покрили началните основни заплати по Колективния трудов договор /КТД/.

Предстои промяна в Закона за лечебните заведения, така че новите правила за формиране на разходите за персонал да важат за всички болници, включително и частните, обясни д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. По думите му разходите за администрация и друг персонал в лечебните заведения също ще се разпределят по вътрешни правила.

2. Увеличени са цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%. "Аз мога да кажа, че нашите забележки, които съборът ни беше гласувал във връзка с публикувания текст на НРД за обсъждане, са изчистени. Те са приети и в член 49, за който ставаше въпрос за начина за изписване на лекарства и за профилактичните прегледи при общопрактикуващите лекари. Имахме предложения за цените на 5-6 пътеки и те са приети и няма проблем", заяви още д-р Маджаров.

3. Намалени са обемите със 7 на сто.

4. Лекар без специалност ще има право да извършва дейности под субординирана координация на лекар със специалност.

5. При надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, няма да се налагат глоби и той няма да бъде лимитиран. Отпадане на регулацията и за изследванията при профилактика.

6. Увеличени са средно с 18% цените на МДД (медико-диагностичните дейности).

7. Увеличени са средно със 7 на сто цените в СИМП (специализираната извънболнична медицинска помощ) за първичен преглед, първичен профилактичен преглед по програма "Майчино здравеопазване", вторичен преглед, медицинска експертиза и др. Припомняме, че бюджетите за СИМП и МДД за 2020 година ще бъде увеличен с по още 2 млн. лв. - съответно за СИМП става 19 млн. лв., а за МДД - 9 млн. лв.

8. Няма да има промяна в рамковия договор по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти. В чл. 49 е добавено предложението на общопрактикуващите лекари, че се работи по Наредба 4.

9. Личните лекари ще могат да правят профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи.

Ръстът на разходите за здравеопазване в бюджета за догодина ще бъде около 500 млн. лв. Само ръстът на средствата, предвидени за НЗОК, е около 395 млн. лв. За болници са предвидени 233 млн. лв. повече или общо над 2.235 млрд. лв. За лекарства бюджетът е 1.2 млрд. лв. За дентална помощ са предвидени 180 млн. лв. Общо системата ще разполага догодина с над 4.7 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com