Лекарите отидоха пред НЗОК и поискаха оставката на д-р Пламен Цеков

12927
Лекарите отидоха пред НЗОК и поискаха оставката на д-р Пламен Цеков

Заканата на Българския лекарски съюз за национален протест срещу НЗОК и новата методика за определяне на бюджетите на болниците в страната беше изпълнена и стотици лекари излязоха на протест, предаде БГНЕС.

"Пламен Цеков не е богоизбран, не той решава кой как и защо да се лекува. Ние ще лекуваме всеки пациент, който има нужда от нас". С тези думи д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз се обърна към около 200 лекари и медицински работници, събрали се пред НЗОК, за да искат оставката на управителя на касата.

Протестиращите лекари издигнаха транспаранти с надписи "Пламен Цеков е вреден за вашето здраве" и "Не на методиката, вкарваща корупция в здравеопазването". Цветан Райчинов определи управителя на касата като човек изживяващ се като богоизбран, над нацията, лекарите и пациентите. Това е абсурдно, това не е правовата държава. Прави са хората от улицата, няма правила и ние трябва да ги създадем с тях, каза още д-р Райчинов. Ние сме тук не само заради нас, а за да защитаваме правата на нашите пациенти, обяви една от протестиращите.

Въпреки, че от синдиката на полицаите изразиха своята солидарност с протеста на лекарите и медицинските работници, входът на НЗОК беше ограден от служители на реда.

"Лекарският съюз даде двама министри на управляващите, всички вкупом сгрешихте и всички непотребни станахте", такъв плакат издигнаха протестиращите медици срещу монопола на НЗОК в Благоевград.

Около стотина лекари, сестри, фелдшери и санитари се събраха в Благоевград на протест пред свободната днес трибуна на свалилите правителството, които ще протестират отново на 3 март. Протестът е част от националния под мотото: "За здравето и оцеляването на нацията".

Председателят на регионалната лекарска колегия д-р Съби Хаджиев прочете исканията на протестиращите с бели престилки, които са в полза на пациентите. Работещите в системата на Спешната помощ се оплакаха от зачестилите напоследък нападения от пациенти по време на дежурства при оказване на първа помощ. "Ние, които сме в първата редица, обираме негативите на здравеопазването", каза Здравка Илиева, служител на ЦСМП-Благоевград. Спешните медици в нарочна декларация поискаха инкриминиране на нападенията над тях.

Плакатът "Лимити" бе илюстриран със смъртта с косата, протестиращите медици издигнаха и други плакати: "Не на монопола в здравеопазването", "Незабавна оставка на ръководството на НЗОК", "Да затворим НЗОК в най-кратък срок","Намеления брой направления ни пречи да ви лекуваме", "Позволете ни да лекуваме" и др. Началникът на отделението по травматология към МБАЛ д-р Александър Сивеков се оплака, че здравната реформа е облагодетелствала само общопрактикуващите лекари и е спряла до там.

Частните болници също тръгват срещу НЗОК

Лекарският протест срещу НЗОК набира сила – частните болници в страната също ще се присъединят към него в четвъртък (27 февруари)...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване