Лекарство "с уникално добри резултати" срещу коронавируса - ползва се в България, но на каква база?

28020
Лекарство "с уникално добри резултати" срещу коронавируса - ползва се в България, но на каква база?
Снимка: iStock/Guliver

"Сега, появи се едно лекарство – не се появи, то е известно много отдавна, дава доста добра надежда. Излезе едно проучване за "Ивермектин"-а, което професор Иво Петров отдавна каза, че може да влияе – онзи ден пред Американския Сенат беше представено едно проучване с уникално добри резултати и това дава надежда, че това лекарство наистина върши работа". Това заяви пред bTV д-р Зоран Станков, кардиолог, който работи в отделението по кардиология на Сърдечно-съдов център "Аджибадем Сити Клиник".

По думите на лекаря, "Ивермектин" се прилага и в България. "В нашата болница вътрешната лекарската комисия одобри да се прилага в КОВИД отделението и резултатите наистина са доста добри. Повече имам надежда за такова лекарство, отколкото за ваксината – защото за да се създаде имунитет при 70% от хората на Земята, трябва да се направят 4-5 милиарда ваксини, което ще отнеме доста време", обясни лекарят.

Всъщност за това лекарство отдавна има и български опит, обаче той е изключително странен. "Ивермектин" е наименованието на активното вещество, а не търговска марка. Още в началото на юли, 2020 година, тогавашният здравен министър Кирил Ананиев и изпълнителният директор на ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) Богдан Кирилов съобщиха, че в 9 болници тече клинично изпитание на "Ивермектин" като препарат за лечение на COVID-19. От казаното излезе, че 30 пациенти били включени в проучването.

В края на ноември обаче Actualno.com получи много неясен отговор от здравното министерство какво става с проучването. Според отговора, в проучването трябвало да участват 120 пациенти, а не 30. В ИАЛ е подадено уведомление за първи включен пациент по изпитването в център Втора МБАЛ-София на 19.05.2020 г. Само че дали са набрани необходимият брой пациенти за извършване на клиничното изпитание и докъде е стигнало проучването, остава неясно!

"Ивермектин" е разрешен за употреба в България само под формата на крем (Soolantra 10 mg/g крем, който е за локално приложение и се използва при розацея, помага и при въшки). Препаратът се ползва основно във ветеринарната медицина – за лечение на краста. При животни се ползва още от 1981 година. В България няма разрешен за употреба лекарствен продукт за перорално приложение, съдържащ "Ивермектин". Такива лекарства са разрешени в САЩ, Германия, Франция, Нидерландия, Румъния – всичко това е казано в официален отговор на ИАЛ на въпроси на OFFNews.

Американският доклад

Всъщност, посоченият от д-р Станков доклад вероятно е изслушване на д-р Пиер Кори пред Комисията по вътрешна сигурност на Сената. В него лекарят, който е пулмолог и се занимава със спешна медицина, призовава за преосмисляне на отношението към "Ивермектин". До момента има доста различни отзиви в научната литература, с крайни позиции в двата спектъра – дава изключителни резултати и изобщо не помага, даже може да вреди.

Пред сенатската комисия д-р Кори, който е и председател на Съюза за спешна помощ на първа линия срещу COVID-19 в САЩ, е категоричен, че "Ивермектин" може хем да помогне и да блокира вируса при ранна симптоматика, хем да помогне за възстановяване на вече тежкоболни от COVID-19 пациенти. Той е категоричен, че лекарството е широкодостъпно и евтино, освен това откривателите му са наградени с Нобелова награда и самото лекарство е в списъка на СЗО за най-значими лекарства в световната медицина! Лекарят казва и друго – от 2012 година насам има достатъчно инвитро изпитания, които показват, че "Ивермектин" спира размножаването на вирусите на грип, Зика, Денге и други. Същото важи и за SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, като освен това има инвитро данни, показващи, че лекарството спира и т.на.р цитокинова буря при вече по-тежко болни от COVID-19. Но най-впечатляваща е таблицата на страница 4 от изказването на д-р Кори, в която той цитира общо 21 изследвания на "Ивермектин" във всички фази на лечение – ранно, по-късно, профилактика преди и след заболяване и всичките със 100% докладвани положителни резултати.

Пълното изказване на д-р Кори в писмен вид НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК!

В изследване публикувано в International Journal of Infectious Diseases, се казва, че петдневно лечение с "Ивермектин" е безопасно и ефективно за пациенти със среднотежки симптоми на COVID-19. Проучването обхваща 72 пациенти в Бангладеш, като водещите изследването наблягат на необходимостта от по-сериозни клинични проучвания! Основното му заключение – нито един от лекуваните пациенти не е стигнал до кислородна терапия и не е докладван сериозен страничен ефект.

Още: Може ли медикамент срещу краста да помага за лечението на COVID-19?

След COVID-19 - как да пазим сърцето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване